Video Cum poți construi o casă eficientă energetic cu ajutorul betonului din cânepă
- Scris de Adriana Chiru
- 26 Iul 2021, 16:20
- Arhitectura & Design Interior
- Ascultă știrea
Betonul din cânepă sau hempcrete este un material de construcție foarte vechi dar nou introdus la noi în țară. Cu ajutorul acestuia poți obține o casă eficientă energetic. Toate detaliile în materialul video din articolul casacd.ro
Cânepa, cunoscută sub denumirea științifică ‘Cannabis sativa’ se cultivă în țară noastră de aproximativ 2000 de ani. Plantă este utilizată mai ales pentru obținerea fibrelor, din care se confecționa pânză de cânepă sau de iuta. Planta este ecologică iar toate derivatele obținute din ea sunt biodegradabile.
Fibrele din cânepă au calități numeroase iar cele mai importante sunt : duritatea, durabilitatea și rezistența la putrezire, proprietăți termoizolante excelente, rezistență la orice fel de dăunători și nu numai. Ca material de construcție se utilizează puzderia de cânepă, hempcrete sau betonul din cânepă, este un amestec realizat din puzderia de cânepă în amestec cu var și apă și a primit denumirea de beton din cânepă deoarece structura să este foarte asemănătoare cu cea a betonului.
Hempcrete este un material versatil ce se poate prepara direct pe șantier dar și în ateliere specializate și se poate livra sub formă de cărămizi sau panouri structurale umplute cu beton de cânepă. Avantajele hempcrete sunt multiple printre care : este ușor de transportat și manevrat, este un material natural, reciclabil și biodegradabil, nu necesită întreținere excesivă, are proprietăți termoizolante excelente, este rezistent la igrasie și mucegai, la insecte și rozătoare dar și la alte tipuri de dăunători, este recomandabil celor care suferă de diverse alergii sau astm deoarece asigura puritatea aerului și îl purifică, are o rezistență ridicată la foc și este fonoizolant.
Betonul din cânepă poate fi utilizat la izolarea pereților, a pardoselii, dar și la realizarea pereților sau a acoperișului. Este un material rezistent și ușor, ce poate fi folosit și pe pereții exterior, pe post de izolație. El va permite trecerea vaporilor de apă fără să creeze mucegai sau alte pagube construcției.
Avantajul principal al acestui material este că poate aduce o economie de peste 50% a facturilor de energie și gaz prin faptul că menține un climat confortabil standard. În materialul video de mai jos vedeți cum se construiește o casă cu ajutorul acestui material dar și cum se prepară.