La ce să te uiți când vrei să îți iei o locuință eficientă energetică

La ce să te uiți când vrei să îți iei o locuință eficientă energetică
| Foto: www.pexel.com

Îți dorești o locuință eficientă energetic, dar nu știi ce să verifici ca să fii sigur că așa este? Ceea ce trebuie să faci este să urmărești cu atenție toate detaliile locuinței, de la modul de construire la materiale folosite pentru întreaga construcție.

 

Deși uneori multe locuințe sunt promovate ca fiind eficiente energetic, sunt situații în care în realitate pierderile de căldură pe care le au sunt mari, iar facturile de întreținere pe care le-ai primi ulterior depășesc orice așteptare. De aceea, atunci când alegi o locuință este bine să analizezi cu atenție, ce materiale au fost sau urmează a fi folosite, cum e realizată construcția și dacă sunt prezente toate elementele care să îți ofere o casă călduroasă iarna și răcoroasă vara.

Cu toate că primul lucru pe care îl privim atunci când intrăm într-o locuință nouă sunt finisajele, în realitate trebuie să urmărim mai atent dincolo de acestea. Este bine să cerem detalii despre materialele din care au fost construite zidurile locuinței. Pereții exteriori ai unei locuințe nu mai pot fi schimbați pe toată durata de folosință a locuinței. În funcție de materialele folosite veți putea estima costurile facturilor de energie pe care le-ați avea pentru încălzirea din timpul iernii.

1.20% din pierderile de energie au loc prin pereții casei, de aceea investiția inițială într-o soluție de zidărie calitativă are efecte pe întreaga durată de folosire a locuinței.  Cu cât veți avea mai multe informații despre construcția clădirii și materialele de construcție folosite cu atât veți putea evalua mai bine dacă locuința este sau nu eficientă energetic, din punct de vedere constructiv.

2. Pereții locuinței trebuie să asigure mai multe tipuri de protecții. Protecția termică este importantă pentru a avea costuri reduse la facturile lunare, însă, la fel de important este ca pereții să asigure protecție la cutremur, la incendiu și la zgomotele din exterior sau ale vecinilor. Doar așa poți avea o locuință confortabilă, care să asigure economii familiei tale, durabilă și rezistentă, în care te vei simți în siguranță.

În piața sunt multe tipuri de materiale de zidărie, documentează-te, analizează beneficiile pe care ți le oferă fiecare și alege înțelept punând în balanță nu doar costurile din timpul realizării construcției, cât mai ales beneficiile și economiile pe care ți le asigură pe termen lung.

3. Tâmplăria trebuie să fie un alt criteriu pe care să îl analizezi cu atenție. Din dorința unor prețuri mici/metrul pătrat e posibil să se aleagă o tâmplărie foarte frumoasă din punct de vedere estetic, dar care nu asigură o eficiență termică foarte bună. Ceea ce trebuie să cunoașteți este că nu întotdeauna aspectul este cel mai important atunci când vine vorba de uși și ferestre. Acestea trebuie să izoleze cât mai bine locuința, nelăsând să pătrundă frigul de afară în interior iarna sau căldura pe timpul verii, dar trebuie să aibă și calități fonice, pentru a avea un mediu liniștit în casa ta. Numărul de camere al geamurilor termopan, structura tâmplăriei, materialele folosite, dar și feroneria sunt elemente care trebuie analizate cu multă grijă înainte de a lua decizia de achiziție. Ieftin la început poate însemna alte cheltuieli suplimentare ulterior.

3. Dacă vrei să ai o locuință eficientă energetic ar fi bine să ții cont și de acest aspect: alege o locuință situată în direcția sud-vest pentru că în timpul iernii va exista mult mai multă lumină în interior, iar vara va fi mai răcoros. Cu cât lumina va pătrunde în interiorul casei iarna, cu atât pereții se vor încălzi mai ușor și locuința va fi mai călduroasă, cu costuri mai reduse la factura de energie.

4. Este bine să ții cont în luarea deciziei tale și de varianta de izolație aleasă pentru exterior, dacă a fost folosită. Sunt mai multe materiale uzuale folosite pentru aceste lucrări: polistiren extrudat, expandat, grafitat, vata minerală bazaltică, sau plăcile minerale din BCA. De asemenea există și blocuri de zidărie care nu mai au nevoie de izolație suplimentară

5. În ultima perioadă tot mai mulți constructori pun accent pe energia solară și pe montarea unor panouri solare pentru eficiență energetică. Prețul pe metrul pătrat al construcție crește, însă poate fi o variantă bună pentru recuperarea investiției și obținerea unor economii ulterioare pe durata de folosință a locuinței.

 

 

Comenteaza