Inspecția Muncii verifică societățile de construcții și în birourile de arhitectură
- Scris de Călin Carp
- 31 Aug 2021, 10:35
- Stiri
- Ascultă știrea
Construcțiile și birourile de arhitectură se află printre domeniile vizate de Inspecția Muncii în cadrul campaniei de reducere a muncii nedeclarate și subdeclarate lansată la inceputul acestei săptămâni.
Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat, a anunțat lansarea Campaniei Naţionale în vederea reducerii incidenței muncii nedeclarate și subdeclarate la angajatorii care îşi desfăşoară activitatea în următoarele domenii de activitate: construcții, fabricarea produselor de brutărie și a produselor făinoase, protecție și pază depozite, service/spălătorii, comerț și lanțuri de aprovizionare, notariate, birori de avocatură și birouri de arhitectură.
Campania se va desfășura până pe 17 decembrie 2021. Măsuri noi vizând combaterea muncii nedeclarate și subdeclarate au fost propuse de Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Inspecția Muncii sindicatelor și patronatelor. Urmează ca în termen de o săptămână patronii și sindicaliștii să vină cu propuneri sau observații.
În formă actuală, planul de măsuri include acțiuni menite să contribuie la îndeplinirea următoarelor obiective: modificarea Codului muncii în sensul definirii muncii subdeclarate și a stabilirii unei sancțiuni pentru munca subdeclarată interoperabilitatea bazelor de date ale instituțiilor implicate în diminuarea muncii nedeclarate și subdeclarate; intensificarea campaniilor de informare adresate angajatorilor şi lucrătorilor privind beneficiile muncii declarate și efectele negative ale muncii nedeclarate și subdeclarate; organizarea mai multor campanii naționale de control în domeniile susceptibile de utilizare a muncii nedeclarate și subdeclarate (construcţii, comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, pază, întreţinerea şi repararea autovehiculelor, alte prestări de servicii etc.); schimbul de informaţii intr instituții pentru identificarea și combaterea muncii nedeclarate și subdeclarate.
Munca nedeclarată constituie un fenomen nociv, din cauza consecinţelor sociale şi economice grave pe care le produce. Consecinţele muncii nedeclarate se reflectă negativ şi în economie prin distorsionarea mediului concurenţial.
Astfel, angajatorii care utilizează munca nedeclarată au mai puţine obligaţii financiare aflându-se, prin urmare, în concurenţă neloială cu acei angajatori care folosesc toate tipurile de resurse şi depun eforturi reale pentru respectarea obligaţiilor legale ce le revin.
În primele 7 luni ale acestui an, din numărul total de controale efectuate de către Inspectoratul Muncii în domeniul relațiilor de muncă, însemnând 42.227, în peste 94% dintre acestea a fost vizată și identificarea și combaterea muncii nedeclarate. Din cele 5.253 de amenzi aplicate pentru încălcarea legislației în domeniul relațiilor de muncă, peste 28% au fost aplicate pentru utilizarea muncii nedeclarate.
Din cuantumul total al amenzilor aplicate, care a fost de 64.594.400 lei, 79% a constituit-o valoarea aplicată pentru munca nedeclarată.