Foto Prima suburbie verde din România: 500 de vile
- Scris de Călin Carp
- 12 Aug 2021, 10:06
- Case
- Ascultă știrea
Casele urmează trendul deschis de maşinile electrice cand vine vorba despre eficiența energetică. Viitorul aparține caselor pasive.
Potrivit legii, de la începutul acestui an, primăriile ar trebui să elibereze autorizaţii de construcţie doar pentru clădirile proiectate astfel încât să aibă un consum de energie aproape de zero. Costul unei case cu performanță energetică ridicată este mai mare, dar economiile ar apărea pe parcurs la facturile de utilităţi. Totuşi, din cauza prețurilor, puţini sunt aceia care îşi permit o asemenea locuinţă.
Noul cartier se afla la 14 kilometrii de Capitala in localitatea Stefanesti.
Standardul NZEB - Nearly Zero Energy Buildings - în traducere, clădiri cu consum de energie aproape de zero, a devenit obligatoriu de la începutul anului. În cazul construcţiilor care aparţin sau sunt administrate de autorităţile publice, standardul a fost impus încă de acum doi ani.
Altfel spus, vorbim despre case cu panouri fotovoltaice, cu colectoare solare de apă şi energie mult mai ieftină, deci economii din portofel.
Problema este că, așa cum merge la noi, chiar dacă legea prevede că trebuie să respectăm standardul NZEB, proiectanţii, auditorii, împreună cu beneficiarii, încearcă să ocolească acest lucru şi fac acest studiu de fezabilitate şi spun că nu e fezabil deci hai să nu instalăm…
Specialiştii spun că preţul unei case NZEB este cu 10% mai mare decât al uneia clasice. Românii evită soluţiile tehnice moderne nu doar din cauza costului, ci şi pentru că nu sunt informaţi. În alte ţări, autorităţile au oferit stimulente pentru a-i încuraja pe oameni să le adopte.
Germanii, de pildă, primesc deduceri la impozit pentru casele A+, un echivalent NZEB.