Exclusiv Turism verde, hoteluri bio

Turism verde, hoteluri bio

Modul în care ne alegem o destinație de vacanță este bazat pe diverse criterii personale. Cu toate acestea noi vă prezentam un nou concept, parte al noului curent de ”climate-positive hotels” sau cu alte cuvinte, hotelurile bio!

 

Poate vreți  săcălătoriți undeva unde să fie cald când la noi e iarnă și frig, poate să primiți un set complet de servicii - gen all-incluisive sau poate să fiți găzduiți într-un hotel revoluționar ca și concept, parte al noului curent de ”climate-positive hotels”.

Turism verde, hoteluri bio

 

Cu alte cuvinte, hoteluri bio. Dar ce se ascunde sub aceste termene? Nimic altceva decat un turism responsabil – în care furnizorii de servicii sunt atenți și la “amprenta de carbon”. Alt concept cu care (poate) nu sunteți familiarizați? Succint, fiecare activitate - fie că este individuală, organizațională sau de comunitate, are un impact asupra mediului înconjurator, impact măsurabil prin emisiile de carbon generate.

Turism verde, hoteluri bio

Comparativ cu alte industrii, turismul nu era considerat o activitate “atât de” poluantă, și mult timp s-a spus că generează undeva pe la 2,5 – 3 % din emisiile  de carbon. Un studiu de acum câțiva ani a relevat însă faptul că a ajuns la 8% în perioada 2009 - 2013. Pentru că turismul cumulează o serie de activități, care împreună au un impact major asupra mediului înconjurator. Vorbim de modul în care se efectuează deplasarea turiștilor (majoritar pe calea aerului), de sursa energiei utilizate pentru asigurarea activitățiilor hoteliere (hrana și băuturile consumate de turiști, curățenia, activitățile extra), efectul excursiilor locale realizate de către turiști în căutarea de suveniruri, de modificările aduse comunitățiilor din destinațiile “de succes”, sau de materialele folosite în construcția hotelurilor.

Turism verde, hoteluri bio

Lista este extrem de lungă, acoperind o plajă largă de activități, fiecare cu impactul său asupra mediului. Și ca să înțelegem ce este de făcut, atât ca individ cât și ca industrie sau comunitate, trebuie să pornim de la aceasta idee: este imposibil să nu ai impact asupra mediului, dar poți să acționez responsabil și să îl reduci.

 

Am simțit nevoia acestui intro tehnic, pentru a vă putea prezenta o serie de exemple de afaceri, a căror inițiatori au luat în considerare cele de mai sus.

De fapt, hotelurile “bio” nu sunt chiar puține în lume, numărul lor crescând an de an. Si cu siguranță numărul va crește simțitor, unul din efectele pandemiei  fiind regândirea modului în care sunt gândite strategiile tuturor industrilor, prin prisma impactului pe care îl au asupra planetei.

Un prim exemplu pe care doresc să vi-l prezint - pentru a vedea concret cum se poate acționa responsabil, vine de pe Bornholm, o mică insulă din Danemarca.  Aici găsim hotelul Green Solution House (GSH), un hotel de 4 stele care a fost deschis în 2015 și a fost gândit din start ca un hotel care să inspire când vine vorba de ‘soluții verzi’. De exemplu, în bucătaria hotelului se folosesc în principal materii prime organice de pe piața locală și din propria grădină (unde se și compostează deșeurile vegetale). Pentru a mobila și decora hotelul, s-a preferat recondiționarea unor obiecte vechi, tradiționale, amprentate de istoria daneză, în locul unora aduse de la mii de km. De asemenea, energia necesară este produsă cu ajutorul panourilor solare, aerul este îmbunătățit cu ajutorul plantelor, a perdelelor si covoarelor de plante. Iar apa menajeră, este reutilizată, fiind curățată într-un sistem propriu cu ajutorul algelor.

Acum hotelul se extinde cu o nouă aripă care va fi gata anul acesta, și care este realizată exclusiv din lemn recuperat din demolări. De la structură, la finisaje. De ce din lemn? S-a evitat astfel o construcție standard oțel-beton, care conform Agenției Internaționale a Mediului este combinația responsabilă de un îngrijorator procent de 16% din totalul emisiilor de carbon generate de industria construcțiilor (care este undeva la 40% din totalul emisiilor).

“Este un privilegiu să lucrezi cu un dezvoltator care nu face compromisuri cand vine vorba de sustenabilitate si economie circulară. În acest fel am transformat în realitate - imposibilul” a declarat arhitectul Kasper Guldager Jensen, implicat în proiect, adaugând că “sper să arătăm și altora că acesta este un model de succes. Sper să-i convingem și pe alții de potențialul construcțiilor de lemn. Iar dacă noi, cei din Danemarca, dorim să ne atingem obiectivele legate de schimbăriile climatice, cei din industria construcțiilor trebuie să acționeze diferit. Iar acest proiect este ca un far ce luminează, din punctul meu de vedere”.

Noua aripă a hotelului GSH, va avea 24 de camere, o sală de conferință și un spa pe acoperiș. Pe lângă lemnul recuperat de la alte construcții, s-a mai folosit și piatră de la o carieră locală. Evident că dincolo de materialele utilizate, întreg conceptul clădirii este unul eco – cu sisteme de recuperare a energiei și control al temperaturii. Ba mai mult, toate îmbinările au fost gândite din start, astfel încât, în cazul unor modificări, dezmembrarea să permită refolosirea materialelor într-un nou proiect.

Comenteaza