Exclusiv Turism verde, hoteluri bio-un trend din ce în ce mai necesar
- Scris de Claudia Techirdalian
- 26 Mai 2021, 18:08
- Travel
- Ascultă știrea
Un restaurant la margine de mare, sau o cafenea în centru de oraș, vreo pensiune în mijloc de pădure sau vreun hotel de cinci stele ... Nu prea contează cred, ce tip de afacere ai, important este să-ți setezi noi obiective. Pe lângă obiectivul firesc de a căștiga material, este de-a dreptul acolo sus în topul obiectivelor de atins, și cel de a fi în echilibru cu mediul înconjurător.
Vorbeam în articolul precedent de Green Solution House (GSH), un hotel de 4 stele din Danemarca, și personal am fost uimită de soluțiile lor, găsindu-le pe cât de simple pe atât de eficiente, și care au poziționat acest hotel printre primele din lume din acest trend.
În timp ce scriam articolul despre GSH, mă întrebam ce aș face eu în cazul în care aș avea o afacere din zona HORECA, acum, în anul 2021, an post pandemic. Consider că acum, mai mult ca niciodată, poți avea succes pe termen lung, doar dacă construieșți o afacere flexibilă la fiecare variație a pieței. Nu este vorba despre dimensiunea bugetului, cât despre deschiderea la inovație și atenția la impactul avut asupra mediului înconjurător. O tot repet, prin desfășurarea oricărei activități - oricât de mici, avem un impact, de aceea e nevoie de măsuri concrete pentru ca acesta să fie cât mai redus. Pe termen lung, orice investiție în calitate este măsurată în venituri mai mari.
Cum spuneam, tot mai mulți furnizori de servicii HORECA, și-au îndreptat atenția spre soluții care să le facă afacerea sustenabilă.
Un prim pas este reducerea consumului de energie. Nimic mai simplu se pare: reevaluarea și repararea sistemului electric din locație este esențială și reduce în primul rând riscul de incendii, și din prima - factura ”la curent”. Evaluarea tuturor consumatoarelor de energie, sistemelor de iluminat sau echipamentelor de bucătărie. Adăugarea de sisteme generatoare de energie solară, eoliană sau hidraulică, pentru a completa necesarul de energie prin producție proprie.
Consumul de apă, de asemenea, este necesar să fie reevaluat și eficientizat. Iar la ;eficientizare; se înscrie și reducerea cantității de substanțe chimice folosite pentru curățenie și întreținere sau, de preferat, înlocuirea cu substanțe eco. O altă idee sunt sistemele individuale de purificare și reutilizare a apei menajere.
Managamentul deșeurilor într-o industrie ca HORECA este obligatoriu. Să ne gândim numai la ce cantitate de ziare și câte recipiente de băuturi ‘generează’ un hotel. Fară soluții de reciclare nu este fezabilă activitatea economică în sine. Cât privește deșeurile vegetale rezultate din activitatea restaurantelor, majoritatea hotelurilor se îndreaptă acum spre sisteme de compostare. Unele au chiar și grădini proprii unde folosesc compostul, altele colaborează cu mici agricultori cărora le dau resturile vegetale sau compostul.
Un alt exemplul interesant care mi-a atras atenția, este hotelului Florence din Nisa. Chiar de pe prima pagină a site-ul lor, aceștia te întâmpină cu mărturii privind pașii mici pe care i-au urmat pentru a deveni mai sustenabili: preferă să cumpere produse vărsate - la vrac, susțin miciile afaceri din zonă și se aprovizionează pe cât posibil de la producători locali și au un sistem de iluminat inteligent, care le asigură un consum de energie economic.
Hotelul își asigură o parte din mierea necesară în bucătăria sa, de la stupii găzduiți pe acoperișul clădirii. Managementul Florence s-a alăturat astfel unei mișcări de apicultură urbană, care se desfășoară în Nisa. Scopul proiectului este cel al creșterii numărului de albine din oraș, prin încurajarea a cât mai multor localnici, persoane fizice sau juridice, să găzduiască stupi orinde le permite spațiul. Clima blandă din Nisa dau albinelor posibilitatea să fie active tot anul, având hrană suficientă în parcuri, în curți sau pe balcoane, orașul având o floră specifică aparte.
Sursa fotografii: pexels.com si www.hotel-florence-nice.com