Foto Fantoma unui castel
- Scris de Claudia Techirdalian
- 03 Sep 2021, 10:43
- Travel
- Ascultă știrea
Povestea castelului Ashlar Hall construit la sfârșitul secolului 19 de către Robert Brinkley Snowden, un celebru dezvoltator și arhitect care a trăit în Memphis în acele vremuri, este la fel de fascinantă ca și aspectul sau controversat.
În 1896, Snowden a proiectat și construit pentru sine și familia sa, acest castel de inspirație Victoriană. Proiectul a fost mai mult o caricatură voită a celebrelor castele britanice, dar Snowden era celebru în comunitate pentru pasiunea sa pentru acest stil, deținând la acel moment și Peabody Hotel – o clădire rafinată și elegantă, punct de atracție care-și continuă activitatea și în prezent. Era un om influent în comunitate, așa că a vrut să se facă remarcat și prin propiul castel de aproximativ 1000mp.
Numele de ‘Ashlar Hall’ a fost inspirat de denumirea blocurilor de piatră gri folosite în construcția zidurilor. Putem spune că a fost un nume predestinat, deoarece ‘ashlar’ mai înseamnă fum, iar istoria acestei clădiri a însemnat și o lungă perioadă în care a fost în paragină.
La pragul dintre secole însă, clădirea de trei nivele se remarca prin îndrăzneală și lux, vitralii spectaculoase și lambriu de stejar sculptat de un artist italian. Reflectând întru totul mișcarea arhitectural eclectică a acelor vremuri, Snowden a incorporat în castelul său mai multe stiluri: normand, gothic și renascentist. Pentru construirea castelului a fost necesari 24,900 $, ceea ce ar însemnă acum aproximativ 700,000 $.
Ashlar Hall a fost gândit ca o casă de familie care răspunde tuturor nevoilor, având 8 dormitoare, 6 baruri, 5 băi și o piscină interioară.
Robert Snowden a trăit în Ashlar Hall împreună cu familia sa începând cu 1896 și până în 1942, când a încetat din viață, iar soția sa până în 1957.
Costurile de întreținere ale clădirii fiind uriașe, urmașii săi au cerut permisiunea autorităților să fie transformat în restaurant, moment în care au fost aduse unele modificări, în special în zona de gradină, aceasta fiind pavată pentru a devenii parcare. Până la urma au fost nevoiți să-l vândă unor investitori care l-au achiziționat la un preț de aprox 150,000 $. Dar pentru că aceștia s-au implicat în alte proiecte, castelul nu a mai fost o prioritate pentru ei, decăzând până la stadiu în care s-a pus problema să fie demolat,
Undeva în anii ‘70 Ashlar Hall redevine restaurant, fiind gestionat de familia Grisanti.
În 1983 este inclus în Registrul National al Clădirilor și Locurilor Istorice, recunoscânduise astfel atât unicitatea cât și asocierea cu cel care l-a construit.
Anii ‘90 îi aduc un nou suflu de viață, găzduind un celebru club de noapte al vremii, coordonat de un personaj aparte care s-a autointitulat Prince Mongo, pe numele său real Robert Hodges. Acesta a candidat de mai multe ori la primăria orașului, dar nu a convins niciodată. Probabil și pentru că spunea despre sine că este un extraterestru venit de pe planeta Zambodia. Noua destinație a clădirii nu a încântat vecinii, aceștia făcând presiuni pentru ca să fie limitat accesul la 88 de persoane fata de 451 cât era capacitatea clădirii. Ca replică, Prince Mongo a adus tone de nisip în parcarea The Castle – cum era acum cunoscut locul, și a transformat-o în plajă, mutând acțiunea de la interior la exterior. Până la urmă a fost nevoit să renunțe la club, ba mai mult în 2013 a cedat dreptul de proprietate a clădirii către un prieten de-al său - Kenny Medlin, însă acesta habar nu avea ce destinație să-i dea.
În 2016 clădirea are un nou proprietar: Juan Montoya. Acesta a cumpărat proprietatea la o licitație cu 59,000 $ și și-a propus ca într-un an jumate să renoveze totul și să-i dea o nouă viață fie ca spațiu comercial, fie ca unul destinat evenimentelor. Renovarea însă a fost extrem de costisitoare ajungând la un cost total de 400,000 $, fiind necesară inclusiv ranforsarea structurii.
Începând cu noiembrie 2018, Ashlar Hall are o nouă viață. Complet renovat, castelul este acum sediul unui teatru alternativ intitulat Lost in Found, a cărei producții intitulate ‘Ritualuri de Primăvară’ este un real succes.