Video Foto O fabrică abandonată de ciment transformată într-o oază de creație
- Scris de Claudia Techirdalian
- 29 Mar 2022, 16:44
- Arhitecti
- Ascultă știrea
Descoperirea pur întâmplătoare a unei fabrici abandonate de ciment, avea să-i schimbe arhitectului de origine spaniola Ricardo Bofill întreaga viață. Într-una din plimbările făcute la marginea orașului Barcelona în 1973, Bofill a dat peste construcția dărăpănată a unei fabrici construite imediat după cel de-al doilea războ mondial pentru a susține nevoia de materiale de construcții necesare reconstrucției Spaniei.
Fabrica ieșise de ceva timp din uz, iar natura începuse să recupereze cele 30 de silozuri, turnul de fum, uriașele săli de mașini, dar exact asta l-a făcut pe Ricardo să se îndrăgostească iremediabil de acest loc.
La Fabrica are acum o altă destinație, și printre altele găzduiește birourile studiolui său de arhitectură Taller de Arquitectura. Totul ascuns într-o oază de natură luxuriantă. Transformarea celor aproximativ 3000 de metrii pătrați este un proces continuu, Bofill și echipa lui renovând constant spațiul și plantând noi și noi zone cu vegetație. Rezultatul este un amestec de stiluri arhitecturale, dar care crează un spațiu ecletic de mare rafinament.
Ca în orice proiect de renovare, primul pas făcut de Bonfill a fost acela de a demola și elimina toate structurile care nu mai putea fi integrate. Când a găsit fabrica, totul era o imensă ruină cu scări ce nu mai aveau destinație, cu bucăți de tavan ce atârnau de un fir de beton și mormane de cărămizi. Curățenia generală a scos la lumină elemente spectaculoase, care mai apoi au fost integrate în reconversia ca studio a spațiului.
Au fost păstrate opt dintre silozuri, acestea devenind birouri, arhive, o bibliotecă, un mini-cinema și locuința familiei Bofill. Spațiul central dintre silozuri este denumit “The Cathedral” și este destinat expozițiilor de artă, concertelor, sau altor proiecte culturale în care este implicat studioul lui Ricardo. Totul într-o mare de palmieri, măslini, iederă, conifere și eucalipt.
“Acesta este locul din lume în care pot creea cel mai bine și trăi cel mai frumos”, declară Bofill, care vede La Fabrica precum o sculptură care încet prinde formă. “Pentru mine este singurul loc unde mă pot concentra și unde îmi vin cele mai inedite idei, în cel mai abstract mod. Fabrica este un loc magic, cu o atmosferă stranie pe care un ochi neformat nu o poate percepe. Îmi place ca totul să fie perfect organizat și programat aici, ca un fel de ritual. În mod paradoxal totul este în contrast cu viața mea anterioară acestui loc, o viață tumultoasă de nomad.”
Dincolo de modul în care Bofill a dat o nouă utilitate acestui spațiu industrial, este fascinant cum natura a acaparat vechea construcție, diluând treptat barierele.
Celebrul arhitect a încetat din viață în luna ianuarie a acestui an dar a lăsat o moștenire arhitecturală greu de egalat.
Sursa Foto & Video: Ricardo Bofill