Exclusiv David Chipperfield. Un arhitect nobil.

David Chipperfield. Un arhitect nobil.
David Chipperfield. Un arhitect nobil.
David Chipperfield. Un arhitect nobil.
David Chipperfield. Un arhitect nobil.
David Chipperfield. Un arhitect nobil.
David Chipperfield. Un arhitect nobil.

David Chipperfield este un arhitect versatil a cărui talent, manifestat în nenumărate proiecte unice și ușor reconoscibile, i-a adus pe lângă zeci de premii de specialitate și titulatura de Sir.

Născut în Marea Britanie în 1953, Sir David Chipperfield a cochetat în anii adolescenței cu ideea de a devenii medic veterinar. A crescut în zona rurală, așa că nu ne uimește pasiunea sa pentru animale și natură. Povestește amuzat că era un elev leneș, cu puține șanse de a excela la istorie sau Engleză, dar bun la arte și sport. Profesorul său de arte din liceu i-a recomandat să urmeze Kingston School of Art, unde a fost remarcat de către profesorii de arhitectură și încurajat să se transfere la Architectural Association School of Architecture. Spre surprinderea sa a fost acceptat.

Încă din anii de facultate a colaborat cu arhitecții celebrii din Anglia, a participat și câștigat concursuri de arhitectură, uimind prin modul aparent simplist al lucrărilor sale. Încă din acei ani și-a conturat viziunea despre arhitectură, afirmând deseori că el consideră că un arhitect trebuie să ia în considerare în lucrările sale „valorile sociale în detrimentul ideilor personale”. Această viziune i-a adus, cum spuneam, recunoaștere. Zeci de premii atât pentru lucrările de arhitectură publice, civile, urbane sau private, cât și pentru cele de design de mobilă și obiecte de decor. Cel mai recent chiar acum câteva zile, din partea Urban Land Institute din Germania. A contribuit de-a lungul timpul la amenajarea a sute de lucrări publice și private, răspindite pe trei continente. Biroul omonim de arhitectură pe care-l conduce, are sedii în Londra, Berlin, Milano și Shanghai.

Chipperfield este cunoscut pentru capacitatea sa de a proiecta până la cel mai mic detaliu, proiectele sale fiind emblematice pentru consistență arhitecturală, socială și intelectuală.

Una dintre lucrările care-l reprezintă cel mai bine este The Hepworth Wakefield din West Yorkshire. Alte proiecte celebre sunt Amorepacific Headquarters din Seoul și Museum of Modern Literature din Marbach am Neckar.

În primii ani de carieră s-a făcut remarcat în lumea modei ca designer de magazine de prezentare, având în portofoliu nume ca Persol sau Valentino. Una dintre primele sale colaborări a fost cu Issey Miyake pentru shop-ul acestuia din Londra. Parteneriatul, de zeci de ani de altfel, i-a deschis ușa spre Japonia, țară în care a lucrat și locuit, și care a cărei cultură l-a influențat. Obiectele sale de mobilă se remarcă printr-un stil minimalist, funcțional.

V-am spus încă de la început că David Chipperfield este o personalitate versatilă, lucru reflectat în calitatea sa de editor a revistei de specialitate Domus. Timp de un an a avut oportunitatea de a împărtăși viziunea sa despre arhitectură, schimbări climatice, inegalitate socială sau sărăcie. A subliniat încă odată că arhitectura nu înseamnă clădiri frumoase, că atunci am vorbi despre decorațiui urbane. Puteți răsfoi arhiva Domus aici: www.davidchipperfield.com/domus-2020

Sir Chipperfield a fost de asemenea primul arhitect britanic care a coordonat Bienala de la Veneția, în 2012. Tema bienalei a fost “Common Ground”, făcând referire la spațiul comun unde ideile tuturor, oricât de diferite par a fi, se întâlnesc spre binele întregului. Sub coordonarea sa, bienala a pus accent pe arhitectură nu pe arhitecți, pentru că David Chipperfield consideră că arhitectura poate schimba lumea dacă este făcută fără orgoliu.

În final, vă recomand să-l descoperiți pe omul David Chipperfield ascultând un podcast ce-l are ca invitat. E frumos să descoperi un om modest, care consideră că mai degrabă este muncitor decât talentat, lăcând locul întâi pentru alți colegi de breaslă. https://open.spotify.com/episode/6dAXqaXqn0PieVei857MFH.

Foto: www.davidchipperfield.com

 

Comenteaza