Exclusiv Echilibrul energiilor feminine si masculine in Feng-Shui (partea 2 )

Echilibrul energiilor feminine si masculine in Feng-Shui (partea 2 )

Cum putem crea armonie in jurul nostru prin aplicarea principiilor Feng-Shui in amenajarea spatiilor in care ne desfasuram activitatea. 

Dupa unii istorici, principiile Feng Shui își găsesc izvoarele în “The Book of Rites”, o carte sacră din secolul 9 I.C.. Cartea in sine era un compendium menit sa standardizeze viata sociala de la curtea regala, si care, oferea inclusiv informatii concrete despre cum oamenii sa construiasca armonios si cu impact minim asupra naturii.

Ch'I

Ce este important să mai reținem, este că această energie primordială, este ca o Suflare Divină, care creează lucruri, este în continuă mișcare, se poate acumula sau se poate răspândi, poate crește sau diminua.

 

Echilibrul energiilor feminine si masculine in Feng-Shui (partea 2 )

Din punct de vedere al filozofiei ce stă la baza Feng Shui, este important ca ce ne înconjoară să aibă capacitatea de a acumula și a amplifica Ch'I, si ca este esențial ca energia să circule liber, fără obstacole și să aibă o sursă de regenerare.

Despre același Ch'I se vorbește și în acupunctură, cu diferența că în această practică medicală se intervine pentru fluidizarea energiei în corpul uman, iar în Feng Shui pentru a crea un flux benefic, stabil si echilibrat în locuința (fie ea cea personala, un bloc sau un oras).

Si acum, sa vedem ce inseamna cel de-al doilea principiu Feng Shui: Yin Yang care nu este nimic altceva decât manifestare duala energiei Ch'I. Vorbim de masculin-feminin, zi-noapte, pozitiv-negativ (cu mențiunea că nu este vorba despre bine-rău ci despre polarități).

Cu alte cuvinte, este vorba despre forțe aparent opuse, contrare, aflate de fapt in complementaritate, interconectate și interdependente cu lumea naturală.

Deci nu este un dualism simplu, ci este vorba de două forțe care caută mereu să fie in echilibru și care se creează reciproc, pentru că dacă se atinge o extremă, ele își schimbă polaritatea. Adica Yin devine Yang și Yang devine Yin.

 

Prinicipiile Feng-Shui in amenajarile interioare

 

Probabil cea mai cunoscuta reprezentare vizuala a echilibrului dintre Yin si Yang, este cel cel din Tao, un intreg armonios, cu energiile în echilibru, in oglinda, dar se si continute reciproc. Nu este vorba de bine si rau, ci de existența unor contrarii a căror sumă compun un întreg.

Dar haideți să vedem ce este guvernat de Yin și ce este guvernat de Yang

YinYang

Feminin-Masculin

Luna- Soare

Noaptea-Ziua

Iarna-Vara

Interior-Exterior

Jos-Sus

Pasiv-Activ

Pamant-Rai

Gradina-Casa

Vale-Deal

Rece-Cald

Luciu de apa-Munte

Intuneric-Lumina

Umed-Arid

Negru-Alb

Frig-Cald

Sumbru-Vesel

Moale-Tare

Curbat-Drept

Rotund-Dreptunghiular

Opac-Clar

Pamant=Cer

Scund-Inalt

Mic-Mare

Impodobit-Simplu

Larg-Stramt

Orizontal-Vertical

Ondulat-Liniar

Si lista poate continua la nesfarsit... dar cum folosim aceste informatii in viata de zi cu zi?

Pai din jocul elementelor din jurul nostru, care sunt de fapt o oglindire a laturii noastre interne.

De exemplu, o femeie isi poate imbunatatii viata prin crearea unui spatiu armonios acasa, adaugand mai multa energie masculina prin elemente Yang de decor sau mobilier. Si viceversa.

In articolul urmator vom revenii asupra celor Cinci Elemente, mult mai in detaliu si tinand cont si de cele doua principii descrise succint mai sus.

 

Comenteaza