Foto Cum să alegi parchetul potrivit pentru casa ta!

Cum să alegi parchetul potrivit pentru casa ta!
| Foto: www.pexel.com
Cum să alegi parchetul potrivit pentru casa ta!
Cum să alegi parchetul potrivit pentru casa ta!
Cum să alegi parchetul potrivit pentru casa ta!
Cum să alegi parchetul potrivit pentru casa ta!
Cum să alegi parchetul potrivit pentru casa ta!
Cum să alegi parchetul potrivit pentru casa ta!

Îți face cu ochiul o casă șic, a cărei podea să fie în întregime acoperită de parchet din cel de soi boieresc, care te face să te simți zmeul zmeilor? Vrei să stârnești invidia celor care îți trec pragul și nu prea știi cum să procedezi și cum să alegi cea mai bună variantă de parchet care să se potrivească de minune cu designul interior al căsuței tale din povești? Ei bine, iată care sunt criteriile de alegere a unui parchet ideal pentru locuința ta.

 

Factorii care pot influența alegerea parchetului laminat vartiază funcție de destinația încăperii, dimensiunile ei, de modul în care este amenajată (designul interior), dar și de nuanțele în care sunt colorați pereții și, nu în ultimul rând, de gradul de luminozitate de care beneficiază încăperea cu pricina.    

Nu e mai puțin adevărat că, poate cel mai important dintre factorii amintiți mai sus, este cel de natură practică. Ceea ce înseamnă că, în cazul în care parchetul pe care trebuie să îl alegi are ca destinația, să spunem, camera de zi, bucătăria sau holul de la intrare în locuință, trebuie musai să alegi varianta parchetului laminat a cărui grosime să nu fie mai mică de 8 mm. În plus, printre specificațiile producătorului de parchet trebuie să se regăsească aceea care face trimitere la „traficul casnic intern”.   

În ceea ce privește dormitoarele sau alte zone ale casei în care traficul nu este unul intens, ar trebui să optezi pentru un parchet laminat cu o grosime începând de la 6 mm.

Culoarea parchetului laminat nu trebuie nici ea neglijată. În acest din urmă caz, trebuie să ții cont de modul în care este amenajat, din punct de vedere coloristic, întreaga zonă în arealul căreia urmează să amplasezi respectivul parchet laminat. Evident că, așa cum aminteam puțin mai devreme, e indicat să ții cont și de dimensiunile camerei cu pricina.

Un efect cromatic wow

Nuanțele, spre exemplu, închise la culoare sunt ideale pentru încăperile spațioase, de mari dimensiuni. Bunăoară camera de zi. Nu ar strica, pentru a obține un efect cromatic wow, să obțineți un mic contrast coloristic între pereții respectivei camere, mobilier și pardoseală. Designul interior, bată-l vina!

Un parchet laminat, par exemple - vorba franțuzului, a cărui nuanță este ceva mai închisă la culoare este de preferat să fie montat într-o încăpere cu pereții vopsiți într-o culoare deschisă, situație în care proprietarul căsuței din povești ar trebui să opteze pentru un mobilier nuanțat în culori vesele, luminoase. Efectul cromatic obținut depășește imaginația.

Același efect de contrast poate fi la rându-i obținut în urma contrastului dintre un parchet de culoare închisă și un covor, să spunem, pe care artistul l-a conceput în culori vii, pastelate.

Factorul culoare

Experții în design interior consideră că încăperile întunecoase, în care lumina naturală ajunge mai greu sau aproape deloc, nu sunt compatibile cu un parchet laminat închis la culoare, de tip wenge sau tek.  Așa că, dacă vreți să aveți casa din povești mult visată, apelați cu încredere, în acest din urmă caz, la parchetul laminat colorat în nuanțe deschise: stejar alb sau fag.

Când vine vorba despre cum ar trebui asortat parchetul laminat cu mobilierul din încăperile locuinței tale, ar trebui să știi că una dintre cele mai frecvente greșeli este să alegi aceeași nuanță pentru întreaga cameră.

Opțiunea de a combina, de exemplu, nuanța stejarului auriu din care este făcută mobila cu un parchet de aceeași culoare nu este nici pe departe o alegere bună.

Și asta pentru că efectul obținut în urma acestei îmbinări cromatice va fi un fiasco total pentru conceptul de design interior a cărui regulă de bază spune că, pentru a alunga monotonia, e musai să ai parte de un contrast coloristic între elementele de design ale încăperii.  

Soluția? Nu, nu e revoluția, ci îmbinarea reușită dintre culoarea parchetului și ușile de interior. Efectul va fi unul de-a dreptul uluitor, sensibil mai subtil decât, să spunem, asortarea respectivului parchet cu mobilierul.

Comenteaza