Exclusiv Întoarcerea la origini: izolația din paie

Întoarcerea la origini: izolația din paie
Întoarcerea la origini: izolația din paie
Întoarcerea la origini: izolația din paie
Întoarcerea la origini: izolația din paie
Întoarcerea la origini: izolația din paie
Întoarcerea la origini: izolația din paie

Am mai vorbit și probabil o să vorbim frecvent despre termoizolația ecologică cu paie, sub formă de baloți sau placaje. Calitățile senzaționale și de netăgăduit ale acestui tip de material, îl readuc în tendințe an de an.

Pentru ca paiele de grau să poată fi utilizate în industria construcțiilor, trebuie foarte bine curățate, cernute de praf și impurități în procese repetate, apoi măcinate și suflate în structuri modulare cu o densitate de 100 kg/m3. Umiditatea trebuie controlată strict, pentru a nu influența performanța termică și a preveni apariția mucegaiului.

Izolația ecologică din paie nu conține aditivi sau compuși chimici, iar la o densitate de 100 kg/m3 materialul asigură o excelentă izolație termică și fonică.

Se cunoaște faptul că paiele ca atare ard foarte ușor, dar fiind presate, calitatea ignifugă crește pentru că prin presare scade conținutul de oxigen. Prezența naturală în cantitate mare a silicaților, împiedică propagarea focului. Cu toate acestea, rezistența la foc este determinată în mare parte de materialele care acoperă termoizolația din paie.

În ceea ce privește mucegaiul, paiele de grâu au în mod natural în compoziția lor minerale, silicați și pectină care îngreunează pătrunderea sporilor. În medie, nivelul de umiditate cerut este cel pe care il suportă orice alt tip de izolație.

Surprinzator, rozătoarele preferă polistirenul sau alte materiale mai ușor de penetrat. În plus, din cauza cantității mari de minerale și silicați, paiele sunt și foarte greu de digerat pentru rozătoare.

Izolația din paie acționează doar ca termoizolație și nu are rol portant. În secolele anterioare însă, în Europa multe case erau construite cu paie și stuf. Fiind o fibră naturală, în condiții favorabile paiul, poate dura sute de ani. O parte din casele construite în acest mod acum 200 ani încă stau în picioare, iar în Germania, cea mai veche casă din baloți de paie datează de acum 400 ani.

Foto: pexels.com

 

 

 

 

Comenteaza