Germania, la colţ!

Germania, la colţ!
| Foto: www.pexel.com

Cea mai puternică economie europeană șchioapătă din cauza unei crize de… cherestea. 

Necazuri în paradisul european al performanței economice:  probleme în aprovizionarea cu cherestea, oţel şi material pentru izolaţii provoacă oprirea lucrărilor de construcţii în Germania, au avertizat asociaţiile germane ale constructorilor.

Acoperișurile, la pământ

Cei mai afectați sunt producătorii de acoperişuri care depind foarte mult de cherestea se numără printre companiile de construcţii care sunt afectate în mod deosebit de blocajele de aprovizionare. În unele regiuni, producătorii de acoperişuri se confruntă cu o triplare a preţurilor la cherestea şi unii se plâng chiar că nu pot obţine niciun fel de cherestea, a declarat preşedintele Asociaţiei Producătorilor Germani de Acoperişuri, Dirk Bollwerk.

"Criza lemnului ne-a luat pe nepregătite", a spus Bollwerk.

Problemele cu livrările sunt legate parţial de revenirea puternică înregistrată în multe ţări, ceea ce dus la creşterea cererii globale pentru cherestea, oţel şi alte materiale de construcţii.

"În condiţiile revenirii economice din SUA şi China, lanţurile internaţionale de aprovizionare au fost date peste cap", subliniază Asociaţia Centrală a Industriei Germane în Construcţii.

Paraziții și exporturile

În plus, paraziţii care au infestat pădurile din Europa şi Canada, precum şi restricţiile la export introduse de unele ţări au redus oferta de cherestea şi au împins în sus preţurile.

Preţurile la grinzile de acoperiş au explodat începând din februarie, spune Dirk Bollwerk, care are o mică firmă producătoare de acoperişuri în landul Renania de Nord-Westfalia.

Problema afectează, însă, şi alte companii de construcţii.

"Blocajele au potenţialul de a paraliza şantierele în timpul verii", susţine directorul ZDB, Felix Pakleppa.

Exporturile de cherestea ale Germaniei au crescut anul trecut, iar la începutul acestei luni asociaţiile companiilor de construcţii au cerut guvernului să introducă restricţii la export în ideea de a păstra mai mult lemn la dispoziţia clienţilor interni.

Ministrul german al Economiei, Peter Altmaier a respins, însă, această opţiune, apreciind că restricţiile la export nu sunt compatibile cu politica guvernului german referitoare la pieţe libere şi schimburi comerciale libere. În schimb, Altmaier a promis companiilor de construcţii că guvernul va reduce procedurile birocratice şi de asemenea va relaxa, temporar, normele stricte privind penalităţile în cazul întârzierilor la lucrările de construcţii.

Critici ale specialilștilor și mediului economic

O serie de reputați economiști și șefi de asociații de afaceri au criticat în termeni neobișnuiți de duri politica de criză a guvernului german în ultimele luni, pe care au catalogat-o drept dezastruoasă.

Anton Börner, șeful Asociației de Comerț Exterior (BGA) a declarat într-un interviu acordat cotidianului ”Die Welt”, că ”politicienii și oficialii consideră că ei înșiși știu totul mai bine, deși nu au niciun contact cu viața de afaceri de zi cu zi”.

De asemenea, Ingrid Hofmann, antreprenoare din Nürnberg, a afirmat, într-un interviu acordat publicației ”Focus”, că Angela Merkel, șefa guvernului federal, ”nu are sânge de economist”. 

Comenteaza