Creditele pentru locuințe, revin în mare forță
- Scris de Călin Carp
- 25 Iun 2021, 12:39
- Stiri
- Ascultă știrea
Românii au prins curaj şi îşi fac iar credite, chiar dacă se tot aude de o criză foarte puternică. Printre altele, cererea pentru împrumuturile ipotecare a crescut semnificativ.
Analiştii financiari avertizează, însă, că urmează o perioadă cu creşteri de preţuri şi, automat, de dobânzi. Dacă vreţi să vă îndatoraţi pentru o locuinţă, luaţi în calcul, o posibilă creştere a ratei, mai ales că vorbim despre împrumuturi de până la 30 de ani..
Ipotecarele, pe val
Numărul împrumuturilor ipotecare clasice, cu avans de cel puţin 15%, a crescut rapid în 2021. Băncile înregistrează creşteri de aproximativ 30% în primele patru luni ale anului, faţă de anul trecut. Mulţi au fost atraşi de dobânzile scăzute din această perioadă. Indicele IRCC, fostul ROBOR, este 1,67%. În iulie se estimează că va coborî la 1,25%, iar în octombrie, la 1,10%.
Pe termen lung, lucrurile s-ar putea înrăutăţi, însă, ne previn specialiștii. Cauza ar fi rata inflației care a început să crească foarte mult, atât în Statele Unite, cât şi în Europa, cât şi în România. Se spune că vom avea pontențial anul acesta inflaţie de peste 5, poate chiar 6%. În acest context, dobânzile vor creşte, vor creşte rapid. Aceasta înseamnă cheltuieli zilnice mai ridicate, respective, posibilitatea de a plăti rate la credite este mai redusă.
O formulă esențială
Există o formulă foarte simplă, care ne ajută să calculăm valoarea locuinţei pe care ne-o permitem: aceasta este venitul pe patru ani. De exemplu, o persoană singură care câştigă 4000 de lei pe lună ar trebui să aleagă un apartament de aproximativ 40.000 de euro, iar o familie cu două salarii, să zicem de 4000 şi 5000 de lei, o locuinţă de 90.000 de euro.
Aşa ne putem asigura că ratele nu devin prea mari, în caz de creştere a dobânzilor.
Noua Casă
Aproape 6.000 de români şi-au luat deja o casă nouă prin acest program. Cei mai mulţi, 84% au făcut credite de până la 70.000 de euro, cu 5% dobândă. Statisctica spune că, în general sunt tineri în jurul vârstei de 25- 30 de ani.
O altă față a medaliei: în contextul interesului crescut pentru locuinţe, şi preţurile au urcat.
De la începutul anului, preţul mediu pe mp a crescut cu 3,5%, iar în mai creşterea a fost de 0,7%.
În Bucureşti, cel mai mult s-au scumpit locuinţele noi, cu 6,6% în mai, faţă de aprilie.