Mini-grădina cu plante de leac

Mini-grădina cu plante de leac
Mini-gradina cu plante de leac
Mini-gradina cu plante de leac
Mini-gradina cu plante de leac
Mini-gradina cu plante de leac
Mini-gradina cu plante de leac

În vremuri nu foarte îndepărtate, era ceva comun ca fiecare gospodărie să aibă un colț dedicat plantelor medicinale. Poate veți spune că acest lucru nu este posibil când stai la bloc, dar adevărul este că nu avem nevoie decât de ceva pasiune, un pic de timp, un balcon sau cameră însorită, câteva ghivece, pământ și semințele sau răsadurile plantelor dorite.

Plantele sunt magie pură. Pe lângă capacitatea de a ne aromatiza hrana, au și calitatea de a ne îmbunătății sănătatea. Ele pe de o parte acționează în mod subtil prin substanțele pe care le conțin, iar pe de altă parte actul în sine de a le cultiva aduce bucurie în viață noastră. Și tot ce ne fericește, aduce un boost de serotonina și dopamină, și implicit ne întărește sistemul imunitar.

Cultivarea de plante medicinale poate părea ceva foarte complicat, iar prepararea de ceaiuri sau tincturi o activitate dificilă și consumatoare de timp. Adevărul este că nu ai nevoie de nici o calitate excepțională pentru a te bucura de această activitate, care pe lângă încântare și sănătate, te poate ajuta și să economisești ceva bănuți.

Dar ce să alegi dintre sutele de plante? Iată câteva plante care se cultivă ușor, sunt și culinare și medicinale, și nu au restricții de consum.


Oregano (Origanum vulgare)
Oregano pe lângă savoarea pe care o dă hranei, este o plantă cu proprietăți antiseptice și antioxidante, ajutând atât sistemul respirator cât și pe cel digestiv. Nu este necesar să bem ceai de oregano, este suficient ca în sezonul răcelilor și virozelor să fim generoși cu cantitatea pusa în mâncare.

Salvia (Salvia officinalis)
Salvia este un anti-inflamator foarte puternic, contribuind rapid la îndepărtarea infecțiilor care ne supără stomacul sau gâtul. Un ceai bogat în salvie și miere, sau niște acadele făcute în casă, ne pot ajuta rapid să ne îmbunătățim starea când o răceală ne da târcoale.
Bomboanele sunt extrem de ușor de făcut: la 100 g de zahăr avem nevoie de 10 frunze de salvie proaspătă sau 5 g de plantă uscată, pe care le tocăm cât mai mărunt. Într-un vas punem zahărul la topit, la foc minim, amestecând continuu până când are o culoare maronie. Acesta este momentul când adaugăm planta. Atenție, în cazul frunzelor proaspete să fie bine zvântate de apă, pentru a evita o reacție destul de efervescentă și periculoasă, ținând cont de temperatura ridicată a zahărului topit. După 1-2 minute, îndepărtam oala de pe foc, și cu ajutorul unei linguri de lemn punem compoziția pe o hârtie de copt, sub forma unor mici bomboane. Acestea se pot modela într-o formă anume, dar numai după ce s-au răcit puțin (mai mult).


Gălbenele (Calendula officinalis)
Acestea sunt folosite de sute de ani pentru a grăbi vindecarea rănilor minore, zgârieturilor, vânătăilor, precum și a diverselor inflamații. Florile pot fi folosite în salate și ceaiuri, sau macerate în ulei (de preferat de măsline). Procedeul este din nou la îndemănă: într-un borcan se pun florile și se acoperă cu ulei. Recipientul se pune la întuneric pentru maxim 6 săptămâni, timp în care se agită ori de câte ori vă aduceți aminte. La final, se strecoară și se transferă într-o sticlă închisă la culoare, urmând ca să fie folosit atunci când este nevoie. Dacă avem  și ceva ceară de albine putem, prin combinare, să obținem o cremă solidă, mult mai ușor de folosit.

Lavanda (Lavandula angustifolia)
Una dintre cele mai populare plante datorită mirosului său divin, lavanda are efecte rapide reducând stresul și anxietatea, ajutând în cazul în care suferim de insomnie. Câteva flori de lavandă într-o cană de ceai sau adăugate împreună cu un pumn de sare în cada de baie, ne relaxează imediat.

Menta (Mentha spp.)
Se recomandă să avem menta la îndemăna, această plantă având efect calmant, fară efecte secundare. Ceaiul de mentă ajută rapid la decongestionarea unui gât inflamat, sau în cazul în care avem stomacul deranjat. Iar în cazul durerilor musculare sau a picioarelor obosite, o mână de mentă pusă în apa de baie, face minuni.


Cu excepția gălbenelelor care sunt anuale, celelalte plante sunt perene. Asta înseamnă că odată plantate, an de an vă veți bucura de ele. Chiar și cultivate în ghiveci, ele sunt extrem de prolifice. Cu cât le tai, cu atât produc mai multe frunze. Nu vă rămâne decât să recoltați constant și să uscați surplusul, pastrândul în recipiente ermetice. Astfel, le veți avea la îndemăna indiferent de anotimp.

Foto: pexels.com

Comenteaza