Foto Casele de carton, ultimul răcnet în Olanda
- Scris de Călin Carp
- 19 Aug 2021, 12:45
- Case
- Ascultă știrea
Este cât se poate de adevărat, în urma unui procedeu deja patentat și verificat de specialiști, acum, în Olanda, e șic să ai o casă de carton. O „Wikkelhouse”, cum spun ei. Mai mult, în ciuda aparentei fragilități, producătorul dă asigurări că o casă de carton poate rezista chiar și 100 de ani.
„Există un motiv pentru care persoanele fără adăpost folosesc cartonul pentru a-și face un loc de dormit. Izolează foarte bine. Cartonul se dezintegrează doar în urma unor ploi abundente. De aceea, am pus un strat impermeabil în jurul casei. Un fel de haină de ploaie Goretex care este impermeabilă, dar care permite trecerea vaporilor. Acest detaliu este important”, explică Oep Schilling, proprietarul companiei care confecționează aceste case care sunt și accesibile, și sustenabile. Astăzi, după câteva sute de case, procesul de producție merge perfect. Cartonul este înfășurat și apoi lipit cu amidon de cartofi. Inul este folosit ca izolație.
„Un bărbat care lucra cu carton a avut ideea să-l înfășoare, în loc să-l plieze. Și, dintr-o dată, cartonul a fost mult mai stabil. S-a lăudat cu descoperirea lui într-un bar și chiar a pus pariu că l-ar putea folosi pentru a construi o casă. Așa a început totul”, mai povestește Oep Schilling, producător de case din carton.
O Wikkelhouse este formată din cinci segmente sau module care pot fi combinate, conform nevoilor și bugetelor fiecăruia. Și deși costă între 40.000 și 85.000 de euro, cererea este mare - inclusiv din partea unor oameni care nu trăiesc în Olanda.
„Până acum sunt mai mulți britanici, francezi și belgieni care au cumpărat o Wikkelhouse. Germanii par să fie un pic sceptici în ceea ce privește funcționalitatea unei case din carton”, spune producătorul.
Dar scepticii o pot testa odată cu închirierea unei astfel de case, lucru care, de regulă, îi convinge de calitățile acesteia.