Rușii își vând apartamentele de vacanță din Bulgaria

Rușii își vând apartamentele de vacanță din Bulgaria
| Foto: www.pexel.com

O mare parte din cei peste 300.000 de cetățeni ruși care dețineau mai ales pe litoralul din Bulgaria apartamente și vile de vacanță își vând sau își părăsesc proprietățile. Pe fondul pandemiei, mulți se reorientează aparent după direcțiile de interes geopolitic ale țării, privind cu mai mare interes Turcia, în condițiile degradării relațiilor cu Uniunea Europeană.

De la începutul anului, prețurile locuințelor de vacanță pe litoral bulgăresc au scăzut în medie cu 10-20%. Principalii vânzători sunt rușii care au cumpărat aici după 2007 peste 300.000 de apartamente și vile de vacanță. În orașul Pomorie, la nord de Burgas, unde există un cartier denumit Mica Moscovă, multe clădiri sunt scoase la vânzare. Localnicii spun că de un an și jumătate proprietarii nu au venit în Bulgaria.

Identică este situația la stațiunea Şkorpilovţi, unde rușii au construit un complex închis cu apartamente, restaurante și magazine. La Nessebar sunt înregistrate 50.000 de proprietăți ale rușilor. De la începutul pandemiei, primăria nu mai încasează taxe din majoritatea proprietăților. Au rămas aproximativ 5.000 de pensionari ruși care trăiesc permanent aici.

La Burgas și Varna însă rușii nu se grăbesc să vândă. Proprietățile în orașele mari rămân o invetiție bună, datorită posibilităților de afaceri. Pandemia este numai unul dintre motivele retragerii rușilor. Devalorizarea rublei, care îngreunează plata creditelor joacă un rol poate și mai mare. În condițiile crizei, nu se mai închiriază apartamente și vile de vacanță și proprietarii nu reușesc să-și acopere nici cheltuielile de întreținere, între 600 și 1.000 de euro pe an.

Ziarul sofiot ”24 Ceasa” scrie că în ultimii ani rușii preferă Turcia, chiar dacă în Bulgaria nu au probleme cu limba. Principalii cumpărători ai apartamentelor de vacanță sunt bulgari. Tendnița este simțită în primul rând la Pomorie, unde există numeroase centre SPA, la baza nămolului sărat al unui lac local.

Avioanele de la Moscova, Sankt-Petersburg și alte câteva orașe rusești și-au reluat cursele până la Sofia, Varna și Burgas, dar turiștii care vin nu sunt numeroși. Şi în acest an, litoralul bulgăresc va conta în primul rând pe turiștii din România, Polonia, țările vest-europene și nordice.

Comenteaza