Prețurile locuințelor cresc cu 12-12%. Iată de ce

Prețurile locuințelor cresc cu 12-12%. Iată de ce

Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul vestitei XTB, casă de brokeraj listată pe Bursa de la Varșovia, trage un semnal de alarmă. În puține cuvinte, scumpirea materialelor de construcții va da un impuls de creștere a prețurilor pe segmentul rezidențial de 12-13%, față de 2020.

Ponderea valorică a materialelor în lucrările de construcții este puternic variabilă, dar în general, în construcțiile civile, vorbim de o cotă sensibil mai mică de jumătate din prețul final. Dar este destul ca prețurile materialelor să crească, și crește și prețul locuinței.

Un context care ne afectează

În SUA, raportul ”beige book” din 2 iunie al Rezervei Federale menționează direct creșterea rapidă a prețului materialelor de construcții. În Marea Britanie, indicele PMI al prețurilor în sector a ajuns la 90, față de un nivel neutru de 50, aici, adăugându-se și efectul Brexit, cu întârzieri suplimentare ale livrărilor de materiale. Tot în Regatul Unit, comenzile noi în construcții se află la cel mai înalt nivel din ultimii 24 de ani.

Scumpirile se resimt și în România, însă, și în România, spune specialistul XTB. Materiale folosite pentru izolare, precum polistirenul sau vata minerală, au cunoscut o dublare anul acesta. ”Cum multe dintre materiale au prețuri legate de cotațiile globale, efectele aprecierilor se resimt, în cele din urmă, și pe piața locală”, subliniază Claudiu Cazacu.

Creșteri serioase de preț

Pentru metale industrial, spre exemplu, acelea precum cuprul sau aluminiul, scumpirile pe piețele internaționale sunt de aproximativ 80%, respectiv 56% în ultimul an (până pe 7 iunie), și e de reținut că valorile ar fi fost și mai mari, dacă prețurile nu s-ar fi corectat față de nivelurile maxime, apreciază Cazacu.

Oțelul a fost în centrul unor creșteri istorice în China, în special pentru bobinele laminate la cald, ale căror prețuri sunt mai mult decât duble față de minimele din mai anul trecut.

Barele de oțel armat, tot pe bursa din Shanghai, sunt acum cu aproximativ 50% peste nivelul de anul trecut, după corecții de peste 20% din vârful atins în mai.

Cheresteaua, un campion scump

”Vedeta” scumpirilor ar fi cheresteaua, la niveluri aproape triple într-un an, pe bursa futures din SUA. Pe piața internă indicatorii de preț oficiali pot oferi ocazional o imagine imprecisă, potrivit unor voci din industrie. Ar fi de așteptat.

”În estimarea noastră, precizează Claudiu Cazacu ,o creștere medie a costului materialelor în cazul construcțiilor rezidențiale noi ar fi de cel puțin 35-40% în raport cu anul trecut”.

Merită observat, totuși, că o scumpire a materiilor prime nu se traduce 1 la 1 în procentajul scumpirii produsului final, fie el un apartament, o casă sau o construcție cu scop comercial.

Ca un reper mediu pur orientativ, pornind de la estimări din industria locală sau din alte țări UE și chiar din Regatul Unit, am putea spune că aproximativ o treime din costul construcției este dat de materialele utilizate.

”Astfel, în estimare generală, și fără a lua în calcul alte aspecte (păstrând celelalte variabile precum forța de muncă, utilitățile sau impozitele neschimbate) am putea vorbi de un impuls de creștere a prețurilor pe segmentul rezidențial de aproximativ 12-13% în raport cu media anului trecut”, ne mai spune specialistul XTB.

La ce să ne așteptăm

Efectul final în prețuri va depinde de mulți alți factori printre care: cererea solvabilă, costul cu forța de muncă, încrederea consumatorilor, condițiile generale de piață, dinamica ratelor de dobândă. Astfel, e de văzut în ce măsură piața imobiliară va găsi echilibrul între un cost mai mare de construcție (care ar putea deveni, în unele cazuri, un argument pentru ancorarea unor prețuri ridicate din partea vânzătorilor) și disponibilitatea cumpărătorilor de a îl accepta. ”E probabil că, în actualul context de piață, dezvoltatorii vor absorbi o parte din scumpirea materiilor prime în marjele de profit, însă nu este clar în ce măsură. O ipoteză de lucru ar putea fi: cel mai probabil, nu mai mult de o treim

Comenteaza