Exclusiv Materiale eco-friendly (Partea 1)
- Scris de Claudia Techirdalian
- 27 Apr 2021, 14:36
- Stiri
- Ascultă știrea
Care sunt materialele de cosntructii eco-friendly si cum le putem utiliza?
Din cele mai vechi timpuri, in mod traditional, omul a folosit pentru constructii lemnul, caramizile de lut si cimentul pentru constructii. Cu siguranta timpul acestor materiale nu a trecut cu desavarsire, asta insemnand ca vom contiuna sa taiem paduri pentru material lemnos si vom sapa dupa ciment, nisip sau piatra. La drept vorbind materialele in sine nu sunt poluante, cat modul in care se obtin. Toate aceste procese au un impact major, deteriorand ecosisteme, deja fragilizate de modul in care au fost exploatate pana in prezent.
Si atunci ce ne ramane de facut cand construim sau amenajam o casa, dar in acelasi timp dorim sa protejam si mediul inconjurator? La ce sa fim foarte atenti cand alegem un material? Evident sunt foarte multe criterii de luat in considerare, si nu neapart vorbim de un top cat de un complex de factori de analizat. Pentru ca, a fi eco, la urma urmei e ceva foarte versatil. Acelasi element poate fi sustenabil intr-o zona si daunator in alta.
Dar in primul rand punem in balanta impactul asupra sanatatii noastre ca indivizi si impactul asupra mediului inconjurator. Luam in considerare si costurile de transport, dar si versatilitatea unor materiale, trainicia si rezistenta acestora.
Incepem o serie de articole despre materiale sustenabile, iar in acest prim material vorbim despre lemn, care este considerat de specialisti ca fiind un material eco, comparativ cu metalul si betonul. Se tine cont in primul rand de gradul de poluare a aerului si a apei rezultat in procesul de obtinere a acestui material, precum si de costurile implicate de utilizarea lui in constructii.
Aproape oriunde in lume aceast material este la indemana, putand fi considerat o resursa locala. Evident exista mii de soiuri de copacii, si fiecare are caracteristici care ii confera o anumita utilizare in constructii, insa la urma urmei daca este gestionat responsabil, lemnul este o resursa care se regenereaza usor. Lucrurile sunt greu de perceput asa, pentru ca asociem in prezent lemnul cu defrisarile masive, motiv pentru care a fost introdus si conceptul de “lemn certificat” ceea ce inseamna ca acesta provine dintr-o padure in care se respecta in procesul de exploatare mai multe criterii de sustenabilitate.
Toate proprietatile sale termice (nu variaza la temperatura), acustice (in functie de orientare amplifica sau reduce sunetul), electrice (lemnul uscat nu acumuleaza electricitate statica), mecanice (durabilitate si rezistenta) si nu in ultimul rand cele estetice (culoare, forma, miros sau textura), fac din lemn un material versatil si sanatos pentru constructii (calitatea aerului din constructiile de lemn este specifica).
Ce este important atunci cand este folosit este sa se tina cont de specificitatea speciei de copac folosit (lemn tare sau moale) si sa fie tratat corespunzator pentru incediu, umezeala si insecte.
Un alt element important pentru care lemnul este apreciat ca material de constructii si amenajari, este faptul ca poate si reutilizat si reciclat. Astfel intra intru ciclu prelungit de viata, transformat in noi produse si utilizat in noi si noi proiecte.
Si nu in ultimul rand, inainte de a fi taiat un copac absoarbe CO2 iar la final, cand nu mai poate fi utilizat sub nici o forma, este biodegradabil.
Din cele peste 5000 de specii de copacii cunoscute, bambusul si pluta au atras atentia in mod deosebit pentru capacitatea lor de regenerare. Dar au si alte calitati, pe care le mentionez mai jos.
Bambus
In unele zone ale lumii, bambusul este folosit de milenii in constructii.
Este apreciat din mai multe puncte de vedere, dar asa cum spuneam, odata plantat, se propaga si regenereaza singur. Ajunge rapid, in doar 3-5 ani, la o dimensiune propice pentru utilizare, iar dupa taiere creste din nou. De fapt, bambusul este … o iarba perena, care creste nativ pe toate continentele, exceptie facand doar Europa si zonele polare.
Faptul ca creste drept, inalt, egal/uniform in diamentru si ca este foarte rezistent in timp (daca este tratat pentru insecte si umezeala), il pune in topul materialelor folosite pentru podele si mobila.
Dar este excelent si pentru cladiri de sine statatoare, in zonele calde fiind utilizat pentru constructii integrale, inlocuind cu succes structurile de metal, care sunt si mai scumpe si mai greu de transportat.
Pentru ca da, bambusul mai are si avantajul ca este usor, ceea ce permite transportarea lui la costuri mici, in zone indepartate sau greu accesibile.
Pluta
Da, dopul de la sticlele de vin este obtinut din lemnul de pluta, o specie de copac cu o incredibila capacitate de regenerare, care poate fi recoltat partial, favorizant astfel o mai mare productie.
Datorita structurii sale specifice – nu absoarbe apa sau alte lichide, dar absoarbe sunetul si vibratiile- este cel mai adesea utilizat pentru realizarea de panouri pentru izolatii de interior.
Este un material flexibil, capabil sa revina la forma initiala daca a fost supus unei presiuni. De asemenea, este rezistent termic, arzand greu si fara a elibera gaze toxice (daca nu e tratat chimic).
Singurul dezavantaj este ca creste doar in zona Mediteraniana, compensat de faptul ca este un lemn extrem de usor ceea ce permite sa fie transportat facil si la costuri mici.