20.000 de ghiduri antiseism vor fi distribuite în Capitală, au anunțat reprezentanții Asociației Române pentru Cultură, Educație și Normalitate.
Intitulate "Cum poți supraviețui unui cutremur", ghidurile cuprind soluții concrete înainte, în timpul, dar și după un seism major. De asemenea, ghidul conține și harta Centrului Vechi din Capitală cu imobilele încadrate în clasele I și II de risc seismic, dar și eventuale puncte de întâlnire după un cutremur, explică Alberto Groșescu, vicepreședinte ARCEN.
Groșescu spune că ”Oamenii trebuie să înțeleagă că e important să discute despre acest lucru. Cumva pregătirea și măsurile pe care fiecare dintre noi le poate lua, poate să diminueze foarte mult riscurile în cazul unui cutremur major. Nivelul de pregătire este destul de redus şi am descoperit lucrul acesta dialogând cu oameni care nu știe exact ce ar trebui să facă”.
Este adevărat, în mai toate sondajele de opinie primul impuls al oamenilor în caz de cutremur este să fugă pe scări, lucru care în niciun caz nu este recomandat.
Parte acea mai problematică este legată de identificarea de spații publice pentru cei care vor să se adăpostească în caz de cutremur, cum ar fi stadioane sau intersecții mari.