Prinicipiile Feng-Shui in amenajarile interioare
- Scris de Claudia Techirdalian
- 16 Mar 2021, 14:06
- Idei pentru casa
- Ascultă știrea
Energia nevazuta care ne face sa ne simtim bine intr-un spatiu!
Partea 1
De cate ori ați exclamat, când ați intrat într-un spațiu pentru prima oara “ce frumos este aici! E așa... o energie plăcută!” Fie că vorbim despre o casă de locuit, sau despre un local sau un magazin, sau un spatiu de joaca pentru copii, cu totii avem locuri in care ne simtim bine sau locuri in care nu mai vrem sa pasim vreodata.
Sunt persoane care intuitiv amenajează frumos locul în care trăiesc sau muncesc, dar există însă și o știință a punerii in valoare a unui spațiu și anume Feng Shui.
Va propunem o scurtă introducere în acesta cultura, pe care o vom descoperi împreună pas cu pas. Vă spun din start ca sunt la fel de novice (ca multi dintre occidentali) in d’ale feng shui-ului, iar acest articol si cele ce vor urma pe aceasta tema, trebuie privite ca niste “notite de curs”. Pentru ca nu de putine ori, cand am deschis cate o carte de profil, am fost coplesita de multitudinea informatii. Sa fie diferentele culturale, habar n-am, cert este ca cumva de fiecare dată mi s-a parut că este complicat să aplici toate regulile, mai ales când nu construiești de la zero.
Dar in clipa în care am privit ‘regulile’ ca o ‘recomandare’ și am flexat puțin normele, am înțeles că este important sa aplici treptat invataturile sale, pentru ca Feng Shui nu este altceva decât echilibrarea elementelor vieții în spațiul în care trăim.
Dar oare ce stă la baza acestei filozofii de viață, pentru că așa este privita in China de mai bine de 5000 de ani?
Cumva in Feng Shui se tine cont de prezenta si interactiunea celor Cinci Elemente - despre care vom vorbii imediat, de spiritele nevazute ale locului si trasaturile arhetipale a celui/celor ce vor trai/muncii in spatiul respectiv. Asta spus asa, la modul cel mai simplist posibil.
In multe culturi, inclusiv in mitologia romaneasca, fiecare obiect, element sau loc, are spiritul sau. Dragonul sau. Energia sa. Aplicând recomandările din Feng Shui nu facem decât să dăm atenție acestor energii, oferindu-le șansa să se manifeste la potențialul lor maxim, în favoarea noastră. Energiei ii place să se miște, să curgă, să se transforme.
Poate pentru unii suna a “cai verzi pe pereti”, insa multe dintre noile curente stintifiice, nu fac decat sa certifice că Universul nostru este energie-vibrație și că fiecare element funcționează pe o anumită frecvență, iar cheia unei vieți frumoase și echilibrate constă exact in balansul acestor vibrații, in contextul in care toate, dar absolut toate, sunt interconectate si se influenteaza reciproc.
Lemn. Foc. Pamant. Metal. Apa.
Acestea sunt cele Cinci Elemente conceptuale cu care se lucrează în Feng Shui. Totul în Univers se clasifică astfel, inclusiv oamenii (in functie de zodie). Si repet, totul constă în echilibrarea relațiilor dintre aceste elemente. Pentru ca exista un curs firesc al lucrurilor - in care fiecare element se naste din cel care-l precede si da viata urmatorului, creandu-se un Ciclu Creator. Iar dezechilibrele apar când unul din elemente lipseste sau domină, si atunci se intra in Ciclul Distructiv.
De obicei aici renuntam sa mai citesc, pentru ca lucrurile pareau mai complicate decat sunt. Dar in esenta, cele Cinci Elemente au o ierarhie bine stabilita. O curgere fireasca. Care e aceiasi intotdeauna, fie ca vorbim de intreg Universul sau de un acvariu cu pesti - de exemplu.
Ce mai trebuie să retinem, este că aceste ciclurile sunt continue, permanente, ca o spirala și ca le întâlnim în viața noastră de zi cu zi.
Un exemplu este roata anotimpurilor. Primavara este sub semnul Lemnului. A lemnului ce prinde viata prin inmugurire. Inceputul verii sub semnul Focului, iar sfarsitul ei sub cel al Pamantului. Sub caldura soarelui plantele transforma seva in rod. Toamna are ca simbol Metalul, pentru ca totul se retrage in interior. Iar Iarna este element de Apa. Zapada inseamna in primul rand energie vitala pentru primavara ce va veni. Iata cat de minunat arata un Ciclu de Creatie cosmica.
Deci, ce trebuie sa intelegem atunci cand dorim sa reglam constient energiile din jurul nostru si sa le aducem in echilibru?
Ca pe deoparte avem un ciclu de creatie: din Lemn se naste Foc. Din Foc se naste Pamant. Din Pamant se naste Metal. Iar din Metal se creaza Apa. Care da viata Lemnului.
Iar pe de alta parte avem un ciclu de distrugere: Apa distruge Focul. Care la randul sau topeste/distruge Metalul. Element care domina Lemnul. Iar acesta distruge elementul Pamant. Care domina Apa.
De asemenea, sa tinem cont ca, in secundar, mai avem si aceste interactiuni:
- Lemnul este mai puternic ca Pamantul dar mai slab ca Focul
- Foculeste mai puternic ca Metalul dar mai slab ca Pamantul
- Pamantul este mai puternic ca Apa dar mai slab ca Metalul
- Metalul este mai puternic ca Lemnul dar mai slab ca Apa
- Apa este mai puternic ca Focul dar mai slab ca Lemnul
De ce am spus mai sus sa “reglam constient”? Pentru ca atunci cand sunt dezechilibre intre elemente, in mod natural intai energiile vor stagna, se vor bloca si mai apoi vor tinde spre deblocare. Si daca nu se intervine, atunci de obicei va veni un soc pentru a se reaseza elementele intr-un ciclu creator. De exemplu furtunile cu trasnete, sunt modul in care Natura face ordine la scara macro.
Complicat? La prima vedere da, insa haideti sa ne dam o sansa sa descoperim cum sa aducem beneficiile unei cunoasteri acenstrale, in viata noastra de acum.
susrsa foto: envato.com