Exclusiv Hai la joacă!

Hai la joacă!
Hai la joacă!
Hai la joacă!
Hai la joacă!
Hai la joacă!
Hai la joacă!
Hai la joacă!
Hai la joacă!
Hai la joacă!
Hai la joacă!
Hai la joacă!
Hai la joacă!
Hai la joacă!
Hai la joacă!
Hai la joacă!
Hai la joacă!
Hai la joacă!

Amenajarea unui spațiu de joacă pentru copii, nu e chiar o joacă. Fie că vorbim de grădinițe sau școli, locurile de joacă în aer liber sau din parcuri, dar și de cel din apartamente sau case. 

Marea provocarea și responsabilitate a arhitecților și proiectanților, și nu în ultimul rând a constructorilor, este de a creea spații atractive și sigure, care provoacă picii la învățare prin joacă și aventură. Clar nu e ușor să vezi ca adult prin ochii copiilor, dar nu este nici imposibil. Dovada, proiectele prezentate mai jos, care ne arată câteva soluții inventive, pline de culoare și provocatoare. O adevărată inspirație.

Căsuța futuristă din copac
Un falnic pin străjuiește intrarea în aripa destinată Educației prin Arta a Tinerilor, a Muzeului Israelului din Ierusalim. În contrapunct cu arhitectura modernă, masivă, cu mult beton și piatră a clădirilor din jurul lui, acest copac impresionant era până nu demult un simplu punct de reper pentru vizitatori, locul de întălnire pentru adulții și copiii ce vizitează muzeul.
Acum este la rândul său un motiv pentru a veni la Muzeu, pentru că arhitecții au adus prin acest proiect un omagiu copilăriei și visului oricărui copil: o căsuță în copac.
Construcția avangardistă de lemn este gândită că un spațiu de așteptare și joacă, având toate elementele necesare să provoace imaginația vizitatorilor indiferent de vârstă. Cei mici pot să se cațere și ascundă, cei mai măricei să alerge, cei dornici de lectură sau o vorbă cu prieteneii au unde să stea confortabil.
Cu ale sale jocuri de nivel, plase de siguranță, podele din materiale aderente, căsuță din copac are tot ce-i trebuie.

Grădinița – loc de joacă
Cred că mulți dintre noi am auzit cât de diferită este abordarea educației copiilor în Japonia. Conceptul acestei grădinițe din Nagasaki, nu face decât să certifice acest fapt. Clădirea pe două nivele găzduiește o creșă și o grădiniță, și fiecare mp este gândit să răspundă nevoilor copiilor în funcție de vârstă și să-i implice în diverse activități care le stimulează creativitatea și le dezvoltă sănătos organismul.
Podele impecabile din materiale în culori care binedispun, pereți - tablă de scris și multe cărți la îndemăna prin toată clădirea, jocuri de nivele cu trepte de dimensiuni diferite, plase de siguranță, franghi și scări verticale din sfoară care fac legătură între etaje, cotloane - loc de joacă la care micuții nu au acces decât dacă merg în "pasul piticului" - postură care întărește musculatura, cameră senzorială special pentru artă, și o terasă deschisă pe acoperiș - cu vedere spre ocean și munte. Un puzzle de elemente ce crează un spațiu adaptat copilăriei.
Și, nu în ultimul rând, o cantină în care se asigură hrană proaspătă și unde micuții sunt implicați în procesul de servire și curățenie. Sala de mese și terasa deschisă au vedere spre ocean, și atât părinții cât și oricare alt membru al comunității pot veni și lua masa împreună cu copiii.

MacroLego
Un proiect pentru adulții cu suflet de copil. Un copil care a adorat să se joace cu Lego. Iată cum un cuplu din Taiwan a reușit să-și transforme apartamentul într-un imens loc de joacă, pentru ei și copilul lor. Lăsând imaginația să zburde și cu o imensă atenție la detalii, apartamentul a fost amenajat ca o construcție din piese Lego la scară mare.
Punctul central se află în camera de zi și este o imensă canapea de un albastru intens ca și apele cele mai curate ale unui lac de munte. Această sofa dă și numele proiectului “ Lego Play Pond”, și este o piesă versatilă cu multe funcționalități, inclusiv spațiu de depozitare. Jocul de nivele a podelei din apartament, crează iluzia unui ponton pe malul unui lac. Un imens spațiu de socializare și joacă pentru toți membrii familiei.
Zeciile de detalii inspirate din jocul de Lego, cum ar fi scara de piscină din holul de intrare, rafturile de cărți, finisajele scărilor interioare și a dulapurilor, crează o poveste pentru suflete vesele. Totul în acest apartament este gandint să fie vizual senzațional și util în același timp.
Toate finisajele sunt copie marită a celebrului joc. Culoarea pereților este acel gri neutru care pune în valoare mobil și obiectele de décor. Exact ca în Lego, unele piese de mobilier sunt modulare și interschimbabile, permițând reamenajarea în funcție de nevoile de zi cu zi.


Mini căsuța de vacanță
Un cuplu tânăr din Rusia a decis ca fiecare weekend să și-l petreacă înafară orașului, astfel încât după o săptămână stresantă de lucru să-și încarce bateriile în natură. Pentru asta au construit o căsuță cu amprentă la sol de doar 20mp, gândită perfect pentru a răspunde nevoilor de relaxare a aceste familii cu 3 copii.
Au amenajat-o ca un imens spațiu de joacă, structurat pe două nivele. Cu toate că este un spațiu deschis, cu dormitorul familiei la parter și mansarda destinată copiilor, căsuța oferă intimitate și funcționalitate.
Realizată din lemn, decorată în culori calde, natur, cu multe ferestre ce permit luminii naturale să încălzească orice cotlon, cu mobilier funcțional minimalist, căsuță asigură tot confortul necesar întregii familii.

 

Fotografii: Amit Geron, Studio Bauhaus și Ryuji Inoue, Hey! Cheese, pexels.com

Comenteaza