Sfaturi pentru o baie wow

Sfaturi pentru o baie wow
Sfaturi pentru o baie wow
Sfaturi pentru o baie wow
Sfaturi pentru o baie wow
Sfaturi pentru o baie wow
Sfaturi pentru o baie wow
Sfaturi pentru o baie wow

Iluminare, spații de depozitare, culori sau decorațiuni sunt tot atâtea arii în care se greșește atunci când vine vorba despre amenajarea băii. De altfel, statisticile spun că acest spațiu este cel mai vaduvit de un design elegant dintre toate spațiile aflate într-o casă. 

Mai jos, veți afla ce trebuie să evitați din toate forțele ca să vă simțiți cu adevărat bine și pe ”tron”, nu numai în dormitor sau în living. Dar, înainte de toate, gândiți-vă la iluminare și la colțurile de depozitare, acestea sunt esențiale.

1.Decorațiunile
Una dintre principalele greșeli, comună în mai toate casele, este să nu pui deloc decorațiuni în sala de baie sau în camera WC dacă aceasta este separată. Practic, tratezi acest loc ca o debara, și nu ca o camera ca oricare alta. E o greșeală majoră, pentru că astfel va arăta ca băile din aeroporturi sau dintr-un spital comun. Așa că, fă ceva în acest sens. Ca să nu mai zicem că spațiul afferent este mult mai mic, deci nu trebuie mult efort. Spre exemplu, ai putea folosi un tapet care nu se udă pentru unii pereți, și chiar și o oglină mai șic va schimba mult atmosfera. Orice decorațiune ați folosi, veți vedea că va fi apreciată de musafiri.

2. Locurile de depozitare
E clar, n-ai loc de un șifonier, dar asta nu înseamnă să nu ai unde pune obiectele necesare pentru baie, ba chiar mai multe asemenea obiecte: un foen, perii de păr, prosoape etc. Atenție, însă să nu transformi baia într-un deposit, impresia va una și mai urâtă. Pentru astfel de spații puteți folosi mobile suspendată, este de mare ajutor și nu blohează spațiul de la sol. Încă un sfat: astfel de locuri de depozitare trebuie să aibă ușițe, să nu se vadă ce se află dincolo de ele și să nu se umezească lucrurile depozitate. Deci, evitați rafturile (care mai și acumulează praf la greu…)

3. Lavoarul
În mare, sunt doar două feluri de zone destinate WC-urilor: sălile de baie sau WC-urile independente, numite și ”de serviciu”. În cazul al doilea, cea mai mare greșeală este să nu fie prevăzute cu o chiuvetă pentru spălatul pe mâini. Nu contează cât de mica este, chiuveta aici este indispensabilă. Este de prost gust și chiar neigienic, să ieși din WC și să intri în altă baie ca să te speli pe mâini…

4. Culorile
WC-urile nu trebuie să fie private de puterea culorilor, a culorilor de pe pereți în mod special. Dar, nici să se depășească regula celor trei culori. Mai mult e mai rău. Mai ales că aici este puțină lumină naturală. Și, atenție, evitați albul. Pe lângă faptul că se murdărește ușor, dă impresia urâtă a unei facilități publice. De asemenea, cuplurile de culori sunt la mare modă: alb-negru, bleu-verde, roz-galben sunt nemaipomenite în acest caz.

5. Atenție la oglinda de toaletă
Că WC-ul este în baie sau separate, dacă ai o chiuvetă, e musai să pui o oglindă deasupra lavoarului. Și, atenție la dimensiuni, căci aici nu prea ajută la a da impresia că există mai mult spațiu. Deci, o oglindă potrivită ca dimensiune (nu mai lată decât lavoarul). Și mai este un aspect important: oglinda, ca și lavoarul trebuie să fie la o oarecare distanță de ”tron”, atât cât să șezi confortabil. De asemenea, mai uitați de oglinzile dreptunghiulare, mai încercați și câte una cu linii curbate, va conta mult pentru atmosfera de interior.

6. Evaluează corect spațiul existent
Să presupunem că WC este în sala de baie. Aveți grijă ca acesta să nu fie foarte apropiat de cadă sau de cabina de duș, cum nici nu trebuie să te încurce o chiuvetă în apropierea ”tronului”. Și, cel mai elegant, între WC și duș ar fi bine să fie un pic de loc ca să poți instala un paravan, o ”claustra”, cum spuneau strămoșii noștri, romanii. Dacă WC este separat, cel mai bine ar fi ca acesta să fie instalat pe peretele cel mai îndepărtat.

7. Iluminatul contează enorm
Nu se știe de ce, dar, de cele mai multe ori iluminatul sălii de baie este ultimul pe lista amenajărilor ce trebuie făcute, ceea ce este incorrect, mai ales pentru confortul tău. Foarte folositoare, și acum la modă, este iluminatul încastrat în tavanul fals. O altă variant este aceea a lămpilor de tavan suspendate, delicate, de lungimi diferite. Dacă alegeți aplice, aveți mare grijă ca acestea să nu proiecteze, nicăieri, o lumină direct. Lumina difuzată este de un mai bun și mai mare efect.

Foto: pexels.com

Comenteaza