Foto Bucătăria, între frumos și util

Bucătăria, între frumos și util
| Foto: www.pexel.com
Bucătăria, între frumos și util
Bucătăria, între frumos și util
Bucătăria, între frumos și util
Bucătăria, între frumos și util
Bucătăria, între frumos și util
Bucătăria, între frumos și util

Știm cu toți cum bucătăria devine la o petrecere spațiul cel mai aglomerat din casă. Și nu e de mirare că se întâmplă așa, la urma urmei bucătăria este reminiscența vetrei casei, locul unde în jurul focului se aduna familia la ceas de seară, se luau masa și se împărtășeau evenimentele de peste zi.

Revenind în timpurile noastre, când bucătăria este plină de gadjeturi și electrocasnice, zeci de ingrediente și obiecte de veselă, este important ca să o păstrăm cât mai „aerisită” și curată. Astfel, avem un aspect frumos, suficient spațiu pentru gătit, precum și posibilitatea de a întreține curățenia ușor.

Indiferent de stilul în care este amenajată bucătaria ca design, cheia este minimalismul și organizarea.

Ideea de bază este să păstrăm lucrurile cu adevărat esențiale. Acestea trebuie să fie nu doar utile, dar și frumoase, facilitând astfel procesul de gătit și dând aspect estetic bucătăriei.

Organizarea cum spuneam, este punctul forte a unei bucătării. Și marea provocare, pentru că e greu să păstrezi blatul eliberat de toate ustesilele de gătit, de cutiile de cereale sau de cana de ceai uitată ca o țigară în colț, pe etajeră.

Dar iată ce sugerează specialiști că trebuie să facem pentru a avea o bucătărie utilă:

1. Tot ce nu e folositor în bucătărie, nu are ce cauta aici. Lângă expresor nu ținem teancul de facturi neplătite, chiar dacă copilul își face temele-n bucătărie nu rămân caietele pe frigider, etc. Așa că seara, fiecare lucru se pune la locul său, totul spălat, curățat sau șters. Și activitatea asta se termină în câteva minute, dacă întreaga familie este implicată. Timp prețios petrecut împreună, dacă se face ca un fel de joc contracronometru.

2. Aveți multe aparate de bucătărie, roboți de tot felul și chestii electrice care mai de care? Scoateți totul pe masă și faceți un inventar. Dacă nu le-ați folosit în ultimele 12 luni e timpul să le dați mai departe. Iar dacă știți sigur că vă sunt utile, poate e mai bine să faceți un spațiu de depozitare care nu trebuie să fie neapărat în bucătărie, mai ales dacă aceasta e mică.

3. Următorul sfat este unul aparent banal, dar pe care dacă-l urmați, veți avea o bucătărie cu un aspect unitar și echilibrat, parcă nu atât de haotică. Toate aparatele, bureții, prosoapele, ustensilele, oalele, să fie de aceiași culoare sau/și în ton cu pereții, blatul și mobila.

Până și săpunul poate fi ales folosind acest tertip.

4. În același timp, hai să fim realiști, bucătăria nu e spațiul în care toate să fie ascunse ochiului. Ar fi ciudat, ca să nu mai vorbim că total nepractic. Așa că mojarul de granit, solnița de la bunica, tocătorul de lemn de nuc, sau recipientele pentru orez și făină din porțelan vintage, merită să ne bucure dincolo de utilitatea lor și, după ce sunt folosite, să stea la loc de cinste pe raftul aranjat cu dichis.

5. Mirodenii, uleiuri, oțeturi și alte nebunii. Ai o colecție întreagă? Atunci cel mai practic este să le ții, sortate pe categorii, în cutii de metal, coșuri împletite sau alte recipiente mai mari. Astfel protejezi și mobila de bucătărie și le ai și organizate și la îndemână.

6. Puneți toate alimentele uscate în recipiente ermetice. De preferat de sticlă, dar putem alege si unele opace ți cu ajutorul unei etichete știm ce am pus înăutru. Deși, cu toții avem probabil amintiri din bucătăria bunicii, cu borcanul de porțelan pe care scria ‘sare’ și conținea ‘zahăr’. Acest sfat este practic din două puncte de vedere. În primul rând se păstrează pe termen mai lung și, în al doilea rând, estetic.

7. Câștigați spațiu folosind și pereții. De exemplu adaugând rafturi suspendate. Deschise - tip vitrină (pentru tot ce merită expus vizual) sau închise. Sau diverse suporturi verticale, plăci metalice sau bări tip cuier.

Adăgăm acestui articol și câteva poze de inspirație. Voi ce, din ce am scris mai sus, aplicați deja? Sau ce alte sfaturi aveți pentru o bucătărie pe cât de util dotată, pe atât de frumoasă?

Foto: pexels.com

Comenteaza