Foto Grădina senzorială

Grădina senzorială
Grădina senzorială
Grădina senzorială
Grădina senzorială
Grădina senzorială
Grădina senzorială
Grădina senzorială

Simplist vorbind, o grădină senzorială este o grădină a simțurilor. Un loc în care experimentăm, și unde văzul, mirosul, tactilul, auzul și gustul, sunt provocate la maxim.

Orice grădină senzorială se bazează pe invitația de a interacționa cu elementele sale. Fie că sunt frunzele plantelor, florile copacilor, pietrișul din alei, apa din fântână sau cărămida din zidul ce o delimitează. Totul este acolo pentru a fi privit cu atenție, mirosit cu încântare, atins pentru a descoperi texturi și ascultat fiece sunet ca și cum am asculta încălzirea unei orchestre înainte de concert, și, nu în ultimul rând, gustat.

Prin urmare avem o grădină în care nu vor lipsi flori parfumate și colorate, structuri și elemnete de decor din diverse materiale, legume și pomi fructiferi, fântâni și iazuri, alei pavate diferit.

Tot ce se găsește într-o grădină de acest fel este menit să acopere o paletă cât mai vastă a elementelor care ne stimulează simțurile. E la urma urmei o grădină în care vizitatorii descoperă mediul înconjurător, care este uneori cu scop terapeutic, fiind des folosită în terapiile persoanelor cu autism.

Prin urmare o grădină senzorială nu are la intrare pancarda „nu călcați iarba”. Din contră, ești încurajat să atingi și experimentezi, pentru a te conecta dincolo de văz cu fiecare element.Dar cum stimulăm fiecare simț? Iată câteva ideei.

Văz

Orice grădină ne stimulează mai întâi văzul. Că până ajungem să pășim în ea, zărim de departe culoarea florilor, nunanțele de verde ale frunzelor și forma diferită a plantelor.

E adevărat că în natură lucrurile sunt amestecate, însă în cazul în care grădina va avea scop terapeutic, este important să nu fie supra stimulativă, și cromatica plantelor să fie cumva pe nuanțe, pentru a nu obosi privitorul.

Tot pentru a stimula acest simț avem diverse materiale: cărămizi, diverse tipuri de lemn, pietre, metal și sticlă.

Miros

Prospețimea ierbii abia tăiate, mirosul de pământ lucrat, parfumul florilor, toate acestea sunt stimuli ce crează serotonină și dopamină în creierul uman.

Din persfectiva acestui simț, o grădină senzorială poate să includă plante aromatice, trandafiri, iasomie și lavandă.

Fiecare plantă stimulează mai multe simțuri, și asta este frumusețea unei astfel de grădini.

Auz

Clipocitul apei într-un iaz, ciripitul păsărilor, vântul care trece printre tijele de Bambus sau iarba de Pampas, zumzetul bondarilor și a albinelor, ploaia care „cântă” ca la orgă prin burlane de diverse dimensiuni, toate acestea sunt sunete diferite care crează o adevărată simfonie a naturii.

Până și liniștea ireală a ninsorii, poate stimula creierul nostru, aducând-ne pace în minte și corp.

Într-o grădină senzorială vom avea și alei din pietriș pe diferite dimensiuni, care scot sunete diverse atunci când pășim pe ele.

Avem pe de o parte sunetul naturii și pe de altă parte sunetul interacțiunii noastre cu natura. Idea e că de fapt suntem parte din Natură și cântăm împreunăcu ea un concert al liniștii.

Tactil

Într-o grădiună senzorială se regăsesc texturi diferite, încorporând elemente constrastante de la dur la moale, fin și rugos, solid sau fluid.

Ca exemple perfecte avem frunzele moi dar și aspre în acelasși timp a plantei Limba mielului (Stachys byzantina), asprimea frunzelor ierburilor ornamentale, sau consistența delicată a frunzelor suculentelor, sau moliciunea diverselor specii de mușchi.

La asta se adaugă diferite texturi ale pietrelor de pe alei, a lemnului băncilor sau fierul forjat ale unor arcade pentru plante cățărătoare. La toate astea, se pot adauga elemnte de cărămidă, sticlă sau lut.

Și din nou, vorbim de apă. Fie că avem o fântână care susură sau o istalație de vapori cu care udăm plantele, din nou simțurile noastre vor fi stimulate când atingem apa, prospețimea ei dând restart la toate gândurile.

Gust

Ca în orice grădină, în anotimpul roadelor acest simț este cel mai stimulat. Accentul este pus pe gustul fără aditivi. Să cunoaștem cum este pe bune gustul roșiilor, morcovilor, căpșunilor, ardeilor, salviei, mușețelului. Fără sare, îndulcitori sau alte condimente.

Pentru siguranța vizitatorilor, mai ales dacă sunt cu nevoi speciale, se vor planta doar legume, arbuști și pomi fructiferi, și plante comestibile, care nu au posibile efecte secundare.

Și în final iată un exercițiu de conectare la elementele unei grădini senzoriale.

Mai întâi așează-te pe o băncuță și acordă-ți câteva momente pentru a te liniști și relaxa. E de preferat să ai la îndemână ceva pe ce să scrii. E suficient și telefonul.

După câteva respirații profunde privește în jur și vezi care sunt primele 5 elemente (obiecte sau plante) care îți atrag mai întâi atenția. Din acestea alege 4 pe care să le și atingi. Ascultă cu ateție sunetele emise de 3 dintre ele. Miroase 2. Și gustă 1.

Foto: pexels.com

Comenteaza