Foto Biroul de acasă. Tendințele sfârșitului de an 2021

Biroul de acasă. Tendințele sfârșitului de an 2021
| Foto: www.pexel.com
Biroul de acasă. Tendințele sfârșitului de an 2021
Biroul de acasă. Tendințele sfârșitului de an 2021
Biroul de acasă. Tendințele sfârșitului de an 2021
Biroul de acasă. Tendințele sfârșitului de an 2021
Biroul de acasă. Tendințele sfârșitului de an 2021
Biroul de acasă. Tendințele sfârșitului de an 2021
Biroul de acasă. Tendințele sfârșitului de an 2021

Vremurile când așteptam cu sufletul la gură sfârșitul săptămânii de lucru pentru a putea lenevi în tihnă, între pereții propriei locuințe, pe parcursul a două zile de mini-vacanță, au cam apus de mult.  Mai exact din momentul în care pârdalincul de Covid și-a băgat nasul în viețile noastre și ne-a obligat să muncim de acasă. Acolo unde, vrei, nu vrei! A trebuit să încropim un birou de lucru. Același care, la mai bine de un an jumătate de izolare, tinde să devină o caracteristică a viitorului.

 

Munca la domiciliu a devenit, în ultimele 18 luni, o veritabilă componentă socială, tot mai multe companii preferând varianta lucrului la domiciliu în detrimentul celei clasice, de dinainte de izbucnirea pandemiei la nivel global.  

Chiar dacă puțini sunt cei care ar fi băgat mâna în foc în ceea ce privește viabilitatea acestui mod de lucru, de acasă, receptat, și impus chiar, inițial, ca o variantă de lucru acceptată temporar – doar pe perioada pandemiei, iată că el s-a impus, chiar în condițiile relaxării, ca un model demn de luat în seamă. 

Și cum acest lucru nu prea e posibil fără un ambient de lucru propice desfășurării unei astfel de activități de acasă, au apărut, cum era și normal, tendințe în conceptul de design interior al biroului de acasă.

Tendință influențată de noua normalitate

Practic, apariția Covidului cu întreg cortegiul său de consecințe grave ulterioare, a determinat schimbarea din temelii a modului în care este decorat și proiectat biroul de acasă în 2021.

Mai pe șleau spus, în loc de o progresie liniară a tendințelor anterioare, a doua jumătate a anului 2021 a împins designul birourilor la domiciliu spre o tendință puternic influențată de ceea ce numim acum noua normalitate. 

Iar această nouă normalitate presupune existența chiar a unei camere cu destinație expresă de birou. 

Adio munca la laptop din vîrful patului sau de pe un colț de masă folosită îndeobște pentru cu totul și cu totul altceva decât pentru lucrul serios impus de responsabilitățile pe care le ai la locul tău de muncă.  

Ai nevoie de un spațiu de lucru dedicat acasă, care să îți permită să fii productiv în fiecare zi a săptămânii; unul asemănător cu cel abandonat în punctul zero al pandemiei. 

Fie că vei alege să rezervi o cameră întreagă spațiului de lucru, fie că vei opta pentru adaptarea doar a unei zone din respectiva încăpere la cerințele de lucru, vei observa că următoarele 5 luni câte au mai rămas din acest an vor fi reprezentative în ceea ce privește implementarea unei noi concepții de design interior; una care va pune funcționalitatea înaintea designului.

Reflectarea stilului tău

Nu de puține ori ai avut, probabil, senzația că, la locul de muncă clasic, ceva lipsește din ecuație. Acel ceva care să reflecte adevărata ta personalitate. 

Și cum nu puteai să modifici prea mult biroul cu pricina, de vreme ce nu era al tău, ci al patronului care te plătește, te-ai văzut nevoit să înghiți gălușca și să accepți fără prea multe mufturi condițiile de lucru impuse. 

Ei bine, acum, ai șansa să îți amenajezi spațiul de acasă destinat lucrului după bunul tău plac. 

Există foarte puține restricții în ceea ce privește amenajarea unui birou de lucru acasă. Practic, poți utiliza spațiul pe care îl ai la dispoziție pentru a te motiva în fiecare dimineață. Bunăoară, poți împânzi, fără a fi totuși exagerat, pereții cu afișe, lucrări de artă sau stampe cu mesaje motivante, de așa natură încât atunci când ieși din dormitor și pășești între pereții încăperii alăturate, transformate în birou, să ai senzația că ești la muncă. 

Schimbarea va fi evidentă, iar efectul designului interior pe măsură; vei obține un birou de lucru echipat inteligent, organizat și stimulant.

Colțul funcțional

Orice colț din casa ta poate fi transformat într-un spațiu de lucru răcoros pentru acasă și aceasta este tendința care prinde contur din ce în ce mai mult. 

Poți opta, de pildă, pentru un segment de spațiu din dormitorul tău. Sau pentru un colț de bucătărie sau, de ce nu, o mică nișă în hol, delimitată de paravane. La fel de bine, poți amenaja un birou elegant pe prispa casei, dacă, evident, ai așa ceva. Sau orice altă încăpere, de mici dimensiuni, pe care o ai la îndemână și căreia poți să îi schimbi destinația fără prea mari bătăi de cap.  

Practic, modalitățile de a transforma orice colț din casă într-o zonă de lucru confortabilă sunt nelimitate. Ai nevoie doar de un birou personalizat, un fotoliu și un calculator sau tabletă. Restul, vorba reclamei, e… cancan!

Oala cu sarmale, bigudiurile soției și ochiul vigilent al colegului de ZOOM

Nu mai constituie pentru nimeni un mister faptul că ședințele video au devenit o obișnuință a zilei de lucru. Acest din urmă fapt te obligă să izolezi fonic, dar și vizual, spațiul căruia i-ai schimbat destinația în birou de lucru. 

Iar motivul pentru care trebuie să faci acest lucru e cât se poate de evident. Nu vrei să riști ca șeful tău sau unul dintre colegii cu care interacționezi de la distanță, prin intermediul aplicației ZOOM, spre exemplu, să tragă cu ochiul la oala cu sarmale de pe aragaz sau la bigudiurile din capul nevestei care taman atunci și-a găsit să treacă prin cadru. 

Așa că, tot ce ai de făcut pentru a preîntâmpina astfel de situații nedorite, este să închizi, pe cel puțin două laturi, spațiul destinat biroului de lucru de acasă (asta în cazul în care nu te-ai decis să te alinți cu o încăpere întreagă pe care să o folosești ca birou!).

Chiar și în cazul în care nu îți poți permite luxul să folosești o întreagă încăpere pe post de birou, tot ai variante să eviți privirile indiscrete ale colegilor sau miștocăreala șefului căpcăun. Iar una dintre aceste variante este… biroul reglabil. 

Tradus mai pe înțelesul tuturor, acest din urmă birou reglabil presupune existența unor uși glisante din sticlă pe care le poți, foarte ușor, îndepărta imediat ce bossul a anunțat sfârșitul videoconferinței. Ideea este din ce în ce mai des folosită de cuplurile care au joburi, de acasă, care îi obligă la astfel de astfel de apeluri video chiar de mai multe ori pe zi. 

În aceste din urmă cazuri, glasvand-ul este cea mai bună opțiune pentru a avea parte de o videoconferință perfectă departe de oala cu sarmale, bigudiurile soției sau puștiul de doi ani care te pândește de după colțul dormitorului pentru a-ți administra în freză una bucată împușcătură cu apă din pistolul dăruit de buni. 

 

Comenteaza