Haine și oameni

Haine și oameni
Haine și oameni
Haine și oameni
Haine și oameni
Haine și oameni
Haine și oameni
Haine și oameni

Vara este anotimpul concediilor și vacanțelor, perioada în care avem un pic mai mult timp liber, moment prielnic să acordam câteva clipe și pentru pasiuniile noastre. Dacă sunteți interesați de ii, chimonouri și istoria modei, vă spunem că Bucureștiul găzduiește în luna iulie, două evenimente ce au ca punct central vestimentația, din perspectivă istorică și culturală.

Prima recomandare este expoziția unică "CHIMONOUL ÎNTÂLNEȘTE IA", care a debutat chiar de Sânziene - Ziua Universală a Iei, marcând de asemenea și împlinirea a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Japonia și România.

Iulia Gorneanu, curatorul acestui eveniment, sublinia în invitația la eveniment că: atât ia cât și chimonoul (atunci când sunt piese autentice) vorbesc despre starea statutară, vârsta, prestigiul în comunitate și personalitatea femeii care le poartă. Există ii și chimonouri de sărbătoare și de zi cu zi, ceremoniale, de nuntă, de doliu.

Rafinamentul acestor veșminte le aduce împreună pentru a spune o poveste despre conectarea cu valorile identitare, într-un an centenar ce unește două culturi îndepărtate, construite pe un strat străvechi cu valențe comune. Simboluri ale culturilor tradiționale ce le-au creat, chimonoul japonez și ia românească au devenit piese vestimentare iconice, influențând moda ultimului secol într-un mod covârșitor. Pattern-urile, rafinamentul cromatic, modul simbolic de expresie și transpunere pe textile a unor informații încifrate continuă să fascineze designeri, case de modă, branduri.

Chimonouri (houmongi, haori, komon, yukata, iromuji) și ii de colecție, reprezentative pentru cele două culturi, sunt expuse într-un discurs vizual atemporal, inspirațional, unic. În oglindă cu chimonourile, se pot admira ii și cămăși boierești din colecția doamnei Mihaela Badin Chilian, care au aparținut familiilor Maniu, Ghica, Mociornița, Principesei Ileana.

Expoziția se desfășoara la ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București (str. Lipscani 84-90), sălile Gabroveni și Lipscani, etaj 1, în perioada 24 iunie – 22 iulie 2021. Accesul publicului este liber, de luni până duminică.

 

Cel de-al doilea eveniment este intitulat “50 de ani. Școala de Moda din București” și va fi lansat pe 7 iulie.
Expoziția găzduită de Muzeul Național de Artă al României este o sinteză a activității profesorilor și studenților de la Departamentul Modă din cadrul Universității Naționale de Arte București (UNArte).

Evenimentul vine în continuarea expozițiilor care au marcat, la Muzeul Național de Artă al României, împlinirea a 150 de ani de la înființarea Școlii de Belle Arte din București, actuala UNArte, și aniversarea a 50 de ani de la înființarea Departamentului Design a UNArte.

Expoziția cuprinde o amplă selecție de piese vestimentare care au fost admirate în evenimente internaționale de prestigiu, instalații costumare, prezentări video și ilustrațîi de modă. Prezentarea exponatelor se grefează pe elementele de display realizate de Cumulus Architecture Office cu sprijinul Cartierului Creativ, în cadrul Romanian Design Weeek, în ideea continuării punerii în evidență a aportului de creativitate românească la configurarea designului contemporan. 

Este pentru prima dată când vizitatorii au oportunitatea de a explora bogăția de stiluri - de la cel convențional, la cel artistic și experimental - viziuni ce oferă publicului posibilitatea să descopere nenumărate modalități de a construi imaginea umană.

Expoziția se desfășoară la Parterul Galeriei Naționale, Calea Victoriei 49-53 în perioada 07 iulie - 05 septembrie 2021. Program: miercuri – duminică, interval 10:00 – 18.00. Preț bilet: 12 lei / 6 lei / 3 lei

Foto: pexels.com si din arhiva organizatorilor.

 

Comenteaza