SHARE
Caramida: material de constructie artificial avand forma unei piese prismatice obtinut printr-un amestec de argila, nisip si apa sau din alte materiale, beton, zgura de furnal etc., uscat la soare sau ars in cuptor.
Bucati de caramida lasate la uscat
Tigla: piesa de argila arsa, de sticla, de mortar, de ciment, in forma de placa, folosita la invelit casele.
Iata doua noitiuni pe care ne-am propus sa vi le prezentama stazi nu pentru ca ar fi ceva recolutionar ci pentru ca noua ne place, atunci cand construim o casa, sa folosim caramida. Apoi, cand o acoperim, uutilizam tigla ceramica. Acum veti vedea cum se fac, din ce se fac si veti intelege ce avantaje au caramida si tigla ceramica. Nu degeaba etruscii, undeva in vremurile de demult, schimbau utilizarea exclusiva a ceramicii intr-o utilizare mult mai ampla: constructia caselor. De ce nu degeaba? Pentru ca descopereau, de exemplu, ca tigla fabricata din argila amestecata cu apa, uscata la aer si arsa in foc rezista influentei mediului inconjurator si, hai sa folosim termeni moderni: rezistenta mecanica mare, poate suporta greutatea zapezii sau a ghetii, rezistenta la foc, inghet, acizi, baze, materiale alcanice si radiatii ultraviolete. Sa nu uitam de asemenea impactul ecologic: caramida nu are emisii poluante. De ce arhitectura mondiala s-a ridicat cu caramida? De ce folosind caramida in constructii nu au mai existat oprelisti de nicio natura, tehnica sau estetica? Deoarece este un material usor de folosit, rezistent si sigur.
Excesul de lut este indepartat
Lutul capata rezistent printr-un proces care, la prima vedere pare complicat. La peste 450 de grade celsius, argila sufera o transformare ireversibila devenind ceramica. Revenim la tigla si nu uitam sa va spunem de proprietatile sale hidrofugice si buna izolare termica. Montarea tiglei trebuie facuta cu atentie si asta datorita greutatii - undeva in jur de 5 kg per bucata.
Sursa foto: http://www.history.org/
SHARE
Comenteaza