Exclusiv Foto Ce pot face două mâini dibace : un makeover complet al unui dulap vechi, metoda ombre !
- Scris de Adriana Chiru
- 16 Sep 2021, 12:59
- Mobilier
- Ascultă știrea
Nu aruncați obiectele de mobilier vechi pentru că ele pot fi transformate cu puțină atenție și imaginație în piese statement cu adevărat uimitoare.
Va prezentăm transformarea unui dulap vechi într-o piesă cu influențe provance, realizată cu multă îndemânare și pasiune de un pasionat DIY. Ciprian Sorin iubește mobilierul vintage și îi place sa il readucă în actulaitate. Un pasioant al proiectelor DIY și-a realizat mare parte din mobilelierul din apartamentul sau singur, iar, de data această a abordat un proiect la care a aplicat metodă ombre finish.
Dulapul vechi din lemn masiv a suferit o transformare spectaculoasă cu ajutorul câtorva materiale dar și cu multă îndemânare iar la final a obținut o piesă cu adevărat statement, cât se poate de modernă.
Materiale: 2 cuti de vopsea alb powder cretata (800 ml), diversi pigmenti pentru vopsea lavabila, lac finish pentru vopsea alba, diverse tipuri de pensule pentru vopsea, foițe de aur ( toate materialele se găsesc în magazinele de bricolaj)
Ce este metodă ombre finish?
Este procedeul prin care culorile se amestecă și în final este obținut un aspect în degrade specatculos. Cum se realizează acest lucru, ei bine foarte simplu dacă ai indemnare. Să adaugi acest aspect ombre unei piese de mobilier aduce un plus valoare, poți folosi culori soft, neutre sau poți să abordezi un stil extrem de curajos și să adaugi culori tari. Evident alegerea culorilor ar trebui să țină cont și de restul mobilierului din camera unde vrei să amplasezi obiectul tău ombre și de designul final.
Dulapurile sunt perfecte pentru aplicarea acestei tehnici datorită suparfetei plane fără prea multe curbe sau detalii. Suprafață plană face ușoară amestecarea culorilor. Pentru început Ciprian a aplicat pe suprafața întregului dulap două straturi de vopsea cretata albă, apoi a împărțit suprafața dulapului în patru secțiuni orizontale, fiecare pentru o nuanță de culoare și la fel a procedat și cu blatul dulapului.
După care fiecare secțiune a fost vopsită într-o nuanță diferită de vopsea până se obține acest efect degrade. Apoi a stropit ușor cu apă zonele proaspăt vopsite și cu mișcări ușoare de pensula, de sus în jos, se amestecă culorile astfel să se obțină un efect de blenduire în degrade. Se repetă procedul de jur împrejur și în zona blatului.
Detaliul de final: aplicarea foiței de aur
Indiferent de tipul de foița pe care îl alegi, ai nevoie de un adeziv care face priză între suprafață decorată și foița. Adezivul folosit pentru aurire se numește mixtion, este fluid și poate fi utilizat atât pentru poleirea suprafețelor de interior, cât și de exterior. Mixtionul formează o pelicula uniformă și lipicioasă, peste care se aplică foița. Timpul de uscare a mixtionului este timpul de lucru pentru aplicarea foiței.
Ține cont de faptul că uscarea mixtionului depinde de mai mulți factori externi precum temperatura sau umiditate, prin urmare adezivul nu se usucă întotdeauna în intervalul menționat de producător.
Pentru a ști când poți aplică foița, poți verifică prin atingere ușoară, cu spatele degetului, dacă suprafață este lipicioasă. Dacă degetul se lipește înseamnă că nu e gata; dacă nu se lipește, iar la plimbarea degetului pe suprafață această scârție că pe una degresată, poți aplică foița.
Numai experimentând îți vei da seama care este cel mai bun moment pentru aplicarea foiței. Este importat că aplicarea mixtionului să se realizeze într-un spațiu fără praf deoarece acesta se lipește de suprafață și afectează procesul de aurire.
Sperăm că v-am inspirat și veți începe și dumneavoastră un astfel de proiect DIY.
Foto si munca: Ciprian Sorin