Video Casa Magazin: Cum minimizezi riscurile investitiei Off-Plan

Casa Magazin: Cum minimizezi riscurile investitiei Off-Plan
| Foto: www.pexel.com

Investitia imobiliara off plan implica achizitionarea unei proprietati - apartament sau casa - inainte sau in timp ce este inca in constructie. A avea banii blocati in timpul fazei de constructie nu este pentru toata lumea, dar tocmai aceasta perioada face ca Off-Planul sa fie unic, deoarece ofera activului tau oportunitatea de a-i creste valoarea in perioada pana este gata. Asadar, haideti sa discutam despre riscurile investitiei Off-plan.

1.Pierderea avansului - Cel mai mare risc asociat cu achizitionarea de proprietati in constructie este posibilitatea ca dezvoltatorul sa falimenteze inainte de finalizare . Riscul concret in acest sens e ca tu, ca investitor sau cumparator, sa pierzi avansul. Pierzi practic banii platiti pana in acel moment, cu exceptia cazului in care nu beneficiezi de asigurare. Se intampla rar acest lucru si de regula doar in cazul unei crize economice profunde. Dar se poate intampla. Motivul: in cazul unei astfel de crize, businessul de dezvoltare poate sa nu mai aiba sens pentru ca incasarile din vanzari pot fi mai mici decat costurile de dezvoltare.

O modalitate buna de a atenua acest risc este de a lucra cu dezvoltatori de incredere, cu reputatie si cu experienta. Cauta review-uri ale fostilor clienti, istoricul dezvoltatorului si daca a respectat anterior termenele de finalizare.  Cum verificati asta? Google, Linkedin, Facebook sau o companie de incredere care sa va consulte. Compania pe care o conduc, the Concept are un istoric 100% curat cu deja aproape 3.000 de unitati vandute si livrate.O alta solutie buna ca sa diminuezi riscul este sa achiti un avans mai mic, chiar minim, cu asumarea riscului ca nu vei putea negocia la fel de bine. De asemenea, consulta materiale legate de cum se materializeaza ciclurile in imobiliare. Conform studiilor noastre, suntem in partea a doua a ciclului, cu inca 3-5 ani pana la o viitoare criza.

 

2. Termenul de finalizare nu se respecta. Unul dintre cele mai evidente dezavantaje ale investitiei off- plan este termenul de finalizare. Desi in conditii de piata in crestere cum este acum, proprietatea ta va castiga bani , nu te vei bucura de acest lucru pana la finalizarea dezvoltarii, in timp ce investitia in proprietati finalizate inseamna ca poti incepe sa beneficiezi de un venit pasiv imediat ce aceasta este inchiriata. Riscul implicit pentru tine este cel al intarzierii constructiei . Din cunostintele noastre, in rezidential cel putin, nicio dezvoltare in Romania nu a fost livrata la timp.Cum diminuati riscul intarzierilor ? Alegeti din nou sa lucrati cu companii solide. Un istoric bun arata ca respectivii dezvoltatorii au mai trecut de cateva ori prin proces si atunci il stapanesc mai bine.

 

3. Nerespectarea calitatii lucrarilor . Cumparand off- plan , cumperi ceva ce de regula este in constructie sau chiar inainte. Prin urmare, nu il poti analiza in forma finala. Au fost cazuri in care oamenii au semnat precontracte pe ceva si au primit in final altceva. Din fericire, sunt tot mai rare cazurile. Competitia a crescut si o greseala de genul asta ca dezvoltator te poate scoate din joc. Cum te asiguri? Prin clauze foarte clare in antecontract si, din nou, verificand istoricul dezvoltatorului si al echipei acestuia.

4. Scade valoarea proprietatii. Preturile proprietatilor pot fluctua - lucru cunoscut pe piata imobiliara - dar daca devine o problema pe termen mai lung, atunci poate fi rezultatul unei cercetari superficiale din partea investitorului. Cauta o proprietate care se afla intr-o locatie cunoscuta pentru investitii puternice, cu o economie buna, legaturi bune de transport si intr-un context general de economie in crestere .

Comenteaza