Video Advertorial Cum funcționează pompele de căldură aer-apă

Cum funcționează pompele de căldură aer-apă
Cum funcționează pompele de căldură aer-apă
Avantajele pompelor de căldură aer-apă

Pompele de căldură aer-apă sunt numite și tehnologia viitorului, acestea oferă o alternativă sustenabilă la sistemele de încălzire tradiționale, fără emisii de CO2 și cu mult mai puține costuri. Tehnologia folosește energia din aer pentru încălzire, răcire și producerea de apă caldă menajeră. 

 

 

Ariston România popularizează tehnologia momentului pentru confortul termic, pompele de căldură aer- apă Nimbus S Net. Pentru a înțelege mai bine cum funcționează acestea, am vizitat o casă care are integrat un astfel de sistem și se află într- o zonă în care lipsește rețeaua de gaze naturale. Aici am stat de vorba cu Faur Bela, instalatorul care a montat și racordat pompa de căldură aer- apă de la Ariston. Acesta ne-a explicat că acest sistem  este ușor de montat și este mult mai ieftin în exploatare comparativ cu oricare altă tehnologie.

" Casa este folosită doar în weekend, fiind o persoană activă, proprietarul stă în Drobeta Turnu Severin, și asta l-a făcut să aleagă această soluție pentru că este mai ieftină comparativ cu centralele pe peleți sau pe lemne, sisteme care necesită întreținere specializată pe care nu o poate face oricine, așa, în cazul de față, lucrurile sunt foarte simple și prin telefon se rezolva tot. Este o soluție extraordinară pentru cei care au casele foarte izoalate și nu numai. " ne-a explicat Faur Bela. 

 

În contextul scumpirii combustibililor fosili cum sunt gazele naturale,  dar și a peletilor, acest tip de sistem asigură un confort termic la costuri mici și poate funcționa independent de rețelele de gaz sau electricitate. 

" Că să va faceți o idee aici a fost montată și o centrală pe peleți, care a fost folosită timp de 5 ani. Având în vedere că prețul peleților a crescut foarte mult, cred că este o idee mai convenabilă această alternativă. În perioada, în care noi am montat pompa de căldură aer-apă, undeva prin luna ianuarie a acestui an, temperaturile nu au fost foarte scazute și atunci instalația a funcționat cu un coeficient de performanta de 1,9  când la exterior au fost -12 grade Celsius, pe perioada  nopții. In februarie, instalația a functionat cu un coeficient de performanță de 2,5-3,5,  la un kw consumat, în interiorul casei se introduc la acest consum aproximativ  3,5 kw termici. " ne-a mai explicat Faur Bela. 

Pompele de căldură aer-apă se pot integra fie într-un sistem de încălzire deja existent sau chiar din faza inițială de construcție. De asemenea, se pot folosi atât pentru încălzirea în pardoseală, lucru indicat de altfel pentru o eficiență mai mare, cât și pentru sitemele cu radiatoare.

" Teoretic comparația cea mai uzuală a unei pomape de căldură aer-apă se face cu sistemele pe  gaz, dar cea mai bună diferențiere se face la o centrală electrică raportată la o pompă de căldură.  Sunt șanse, dacă, de expemplu o centrală electrică a mers cu un agent de 55 de grade și o pompă de căldură merge cu un agent termic de 35-40 de grade, eficiența să fie cu până la 60% mai mare în favoarea pompei de căldură", explică Ing. Bogdan Badea, specialistul Ariston. 

Eficiența pompelor de căldură aer-apă este cu atât mai mare cu cât imobilul în care este utilizată are o izolație termică mai bună.

" Cu cât casa unde se montează o pompă de căldură este mai bine gândită și izolația, termosistemul și sistemul vitrat sunt mai bine făcute, cu atâta investiția inițială într-un echipament va fi mai mică.  De ce? Pentru că vom avea nevoie de un echipament cu putere mult mai mică " mai spune Ing. Bogdan Badea. 

Numărul celor care aleg să achiziționeze pompe de căldură este în creștere, potrivit unor studii recente. De altfel, consumatorii vest-europeni au făcut deja trecerea către această tehnologie iar piața UE continua să se extinda rapid. Același studii mai arată și că, dintre toate tipurile de pompe, cele aer-apă au cea mai mare rată de răspândire. 

 

Comenteaza