Spațiile utilitare, între necesar și neapărat
- Scris de Claudia Techirdalian
- 20 Apr 2022, 20:38
- Design Interior
- Ascultă știrea
Poate vă intrigă titlul acestui articol, însă sper că sunteți de acord cu mine că nu-i deloc plăcut să nu știi unde să ascunzi aspiratorul când vin musafirii. Și la urma urmei, ce vreau să spun prin „spațiu utilitar”?
Un exemplu bun este clasica debara din apartamentele comuniste, pe care majoritatea dintre noi am dărâmat-o din dorința de a câștiga 2mp în plus la holul de la intrare. Specialiștii în design interior, pun sub umbrela acestei denumirii acele spații destinate mașinii de spălat și uscătorului, depozitării detergenților și altor consumabile pentru igiena celor din casă, hainele și încălțămintea de ploaie, aspiratorul, mopul și alte ustensile de curățenie... și lista ar putea continua cu tot ce vă este util în casă, și care trebuie să vă fie la îndemână dar nu în fața ochilor.
Cu alte cuvinte, la modul ideal, este un spațiu dedicat electrocasnicelor și consumabilelor de igienă și curățenie din locuință, care degreavează bucătăria sau baia de mașina de spălat și de uscătorul de rufe, dormitorul de masa de călcat, adunând la un loc toate cele necesare spălării hainelor, sau igienizării casei.
Și, în funcție de suprafața casei sau a apartamentului, putem avea de la câteva rafturi ascunse de o draperie, la o cameră de sine stătătoare. Pentru că putem vorbi de la un dulăpior sub chiuvetă, o nișă închisă chiar la intrarea în casă, un dulap pe balcon sau sub scări, până la o cameră specială.
Indiferent de cât de mare este acest spațiu utilitar, este important să ținem cont de câteva elemente de amenajare.
Primul sfat al specialiștilor este legat de organizarea unui spațiu utilitar. Aceștia recomandă ca totul să fie așezat pe categorii, și totul să fie etichetat. Astfel, oricine poate să se descurce să găsească cu ușurință detergentul pentru rufe albe. Și odată folosit, să-l pune la locul său. Pentru o cât mai bună vizibilitate, pe lângă etichetare, se recomandă folosirea unor cutii transparente sau perforate.
O altă recomandare vizează valorificarea pe verticală a spațiului, iar rafturile să fie cu înălțimi și lățimi diferite, și până în tavan. Acolo unde este posibil, unele electrocasnice să fie puse suspendat.
Din motive estetice, dar și de siguranță pentru sănătate a copiilor și a animalelor de companie, este important să existe posibilitatea ca aceste spații să fie închise cu o ușă. Iar cele glisante sunt adesea mai utile, deoarece sunt pretabile în arii mici.
Specialiști recomandă de asemenea, să nu neglijăm decorarea acestor spații. Da, adevărat că are o amprentă tehnică, însă asta nu înseamnă că nu ne putem bucura de frumos și în acest loc din casă. O culoare curajoasă pe pereți, rafturi de lemn natur și câteva decorațiuni, fac dintr-un spațiu banal, un loc în care îți face plăcere să lucrezi.
Și nu în ultimul rând, este foarte important ca spațiu să fie bine iluminat. De preferință și cu lumină naturală. Dacă nu este posibil, atunci cu becuri de putere cu lumină caldă, care să nu creeze niciun disconfort.
Foto: PlanetCare, Jen Theodore, Sufyan și Sonia Sanmartin / Unsplash.com