Scoate subsolul la lumină

Scoate subsolul la lumină

Demisolul sau subsolul multor case rămân adesea spații nefolosite. Amenejarea lor este o adevărată provocare în ciuda potențialului oferit. Uneori nu există surse de lumină naturală, alteori tavanul este prea jos, dar asta nu înseamnă că nu pot fi amenajate spectaculos și funcțional.

La urma urmei trebuie valorificat fiecare metru pătrat dintr-o locuință. Prin amenajarea subsolului se câștiga încă un nivel, maximizând suprafața locuită și potențialul casei. Chiar și valoarea ei, în cazul în care vreodată vom dori să o vindem. Sau, putem chiar scoate la lumină un element arhitectural deosebit, cum ar fi un perete de cărămidă sau un tavan construit ingenios.

Dar oare ce destinație i se poate da?

Depinde de mai mulți factori, în principal de suprafață, lumina naturală, tipul de acces și înălțime.

O amenajare frecventă este ca spațiu de recreere. O masă de ping-pong, un mini-bar și un darț, transformă orice subsol în camera perfectă pentru o seară cu prietenii. Iar cu un videoproiector și câteva fotolii comode, ai creat o sală de cinema intimă.

O altă alternativă este ca spațiul să fie destinat copiilor. În funție de vârstă, de la o camera plină cu jucării, odată cu creșterea copiilor, se poate transforma în cameră de studiu.

Sau poate aveți nevoie de încă o baie în casă. Cu siguranță poate devenii un spațiu wow, cu puțină imaginație.

De asemenea, orice subsol poate fi transformat într-un birou. În primul rând va creea o delimitare între muncă și viață privată.

Evident, mai poate devenii o cameră pentru oaspeți, fie ei prieteni veniți în vizită sau clienți pe arb&b. Mai ales dacă are acces, baie și bucătărie separate de restul casei.

Nu în ultimul rând, se poate amenaja un loc intim destinat sportului, meditației sau atelier de creație, dacă ai vreun hobbie.

E clar că în funcție de nevoi, subsolul poate căpăta destinația potrivită. Dar oare ce transformări mai implică o astfel de amenajare și cât de dificil sau costisitor este acest proces.

Cel mai important aspect este faptul că nu există lumină naturală. Dacă construcția permite integrarea de ferestre, oricât de mici, este ideal. Însă acest lucru poate fi și foarte costisitor. Prin urmare trebuie apelat la alte metode pentru a crea un spațiu luminos, în care să-ți facă plăcere să desfășori orice tip de activitate.

Pentru a compensa absența luminii naturale, se vor folosi culori deschise pentru a zugrăvii și pentru pardosele și podele. Mai ales dacă și înălțimea este redusă.

În cazul în care tavanul este ușor mai înalt, se poate amenaja în culori mai puternice și curajoase.

Culorile spațiului în combinație cu diverse tipuri de obiecte de iluminat (constrolate cu dimmer), sunt ajutorul perfect pentru a da unui spațiu închis luminozitate.

În funcție de dimensiune, subsolul nu trebuie să primească o singură destinație. Însă dacă se apelează la pereți pentru a delimita camerele, există riscul de a se crea spații mici, iar senzația rezultată va fi una de disconfort. Este de preferat să se amenajeze zone, care să fie puse în valoare prin culoare și mobilier.

Dacă tot am spus mobilier, mai ales pentru zonele cu tavan mai jos, este recomandat să optăm pentru culori deschise, obiecte ori foarte joase, ori inalte și înguste. Mobilierul facut la comandă pare cea mai potrivită opțiune pentru a valorifica întreaga suprafață. De exemplu, sub scări se pot face spații de depozitare.

În final, trebuie să menționăm că din cauză că subsolul și demisolul, sunt în general spații mai reci și chiar cu risc de umezire, este esențial să realizăm o izolare performantă a pereților și să folosim materiale speciale anti-mucegai. Esențiale sunt și sistemele de aerisire și încălzire performanțe, pentru a asigura atât confort, cât și siguranță.

 

Foto: pexels.com

Etichete
Comenteaza