Exclusiv Biophilic Design
- Scris de Claudia Techirdalian
- 19 Mai 2021, 10:32
- Design Interior
- Ascultă știrea
Designe-ul Biophilic l-a făcut omul intuitiv de când a început să facă primul bordei, iar legendarele grădini ale Semiramidei din Babilon, sunt un exemplu istoric, însă doar din anii ‘90 arhitectură sau designe-ul prin care se incorporeza Natură în spațiile de locuit sau de muncă, poartă această denumire.
Se pare că a fost nevoie de un biolog, Edward O. Wilson, ca să fie introdus umanității termenul Biophilia – Iubirea Naturii. În cartea sa cu același nume, publicată în 1984, Wilson susținea că “omul are tendința înnăscută de a se concentra pe viață și pe procesele asemenatoare vieții”, concluzionând că suntem ‘meniți să trăim în comuniune continuă cu natura, pentru sănătatea noastră individuală-mentală și fizică, dar și pentru cea a comunității din care facem parte’.
Susținătorii curentului reiterează constant că, în ultimii 200 de ani omul a apăsat pedala dezvoltării în defavoarea conexiunii cu mediul înconjurator. Omul urban, trăiește acum 90% din timp în spații închise, construite. Un lucru de neimaginat acum 100 de ani, chiar și de către cei care locuiau la oraș.
Designul biophilic depăseste limitele esteticului, fiind focusat pe beneficiile din punct de vedere al sănătătii celor care utilizează un spațiu, indiferent de destinație. Întreaga idee este de a integra principiile naturi în spațiu respectiv, cu scopul de imbunătătii starea de bine. Modurile în care se poate integra sunt multe, și fiecare joacă un rol esențial în întreg conceptul. Vă garantez, pare complicat doar pentru că are un nume de inspirație latină.
Documentându-mă pentru articol, am realizat că, nativ, omul aplică principiile biophiliei de mii de ani, transmițându-le din generație în generație. Nici nu știu dacă prin acest articol, nu fac decât să vă reamintesc sfaturile bunicilor, sau prezint principiile designului biophilic.
Dar iată câteva sfaturi concrete despre cum putem aduce Natura în spațiul nostru.
1. Respir. Vreau aer curat!
Este esențial să respirăm aer cât mai curat. Sună patetic, dar știm cu toții câtă bucurie și energie ne aduce o respirație adâncă, făcută în rocoarea dimineații de Mai, din fereastra ce dă spre un cireș înflorit.
Hai, e Mai, fugiți la geam și deschideți-l larg, și respirați adânc, Dacă Natura este încă prezentă lângă locuința dumneavoastră, atunci aveți șansa unor copaci în preajmă, și puteți să vă bucurați și de cântecul păsărelelor, și de sunetl ploii și de adierea vântului.
2. Cât mai multă lumină naturală
De fapt avem nevoie de Soare și de vitamină D, vitală pentru organismul uman pentru reglarea calciului din oase, echilibrarea presiunii sângelui și asigurarea bunei funcționari a sistemului muscular.
Recomandarea este să se maximizeze lumina naturală într-un spațiu, prin îndepărtarea oricărei piese de mobilier, perdea sau orice altceva ce optureaza accesul luminii. De exemplu, mutați masa la care mâncați, lângă geamul care are o vedere frumoasă.
3. Plante. Peste tot plante.
Mai găsiți pe site-ul nostru articole despre cât de importante sunt plantele în viață noastră, și câtă bucurie aduc într-un spațiu. Plantele prezintă în pricipal două avantaje: ridică moralul și purifică aerul.
Sursa foto: www.pexels.com
4. Natură prin materiale naturale
Bambusul, bumbacul, pietrele, lemnul, ratanul, pluta… o listă lungă de posibilități. Indiferent că vorbim despre mobilier sau despre podele, despre ustensilele de bucătărie sau despre obiectele de décor, important este să alegem materiale cât mai naturale, care să fie durabile și sustenabile din cât mai multe puncte de vedere.
5. Îmbrăca-mă în Natură
În natură predomina formele unduite, curbe, în paternuri perfecte, dar având și mici imperfecțiuni ce dau unicitatea fiecarui element. Totul în contrast cu linile și unghiurile drepte care domină construcțiile actuale. Scopul este de a îmblînzi ambientul cu ajutorul mobilierului cu forme curbe, a texturilor din materiale naturale, a arcadelor și imprimeurilor cu elemente din natură.
Sursa foto: www.pexels.com
6. Să auzi apa cântând...
Științific, este demonstrat că sunetele apei acționează asupra creierului uman. De exemplu, susurul izvorului, este un sunet care instant relaxează mintea și ne poate ajuta, dacă vrem, să meditam, să relaxam corpul, să ne cuibărim în șinele nostru interior. În schimb, sunetul valurilor la țărm, ne ajută să aducem pace în gânduri.
Prezența într-un spațiu a unei fantini arteziene sau un acvariu, asigură o atmosferă relaxantă și liniștitoare.
7. Culori și culoare
Natura se joacă cu culorile. De la zeci de nuanțe de verde când pădurea înfrunzește primăvara, sutele de culori vii din vară, la toate culorile toamnei și până la albul iernii, natura e toată numai culoare. De ce să nu fie culoare și în spațiul nostru vital? Și da, hai să nu ne mai temem de culorile puternice.
Fie că se vopsește întreagă cameră, sau numai un zid, sau un toc de ușă, sau poate apela la un tablou cât un perete-cu o imagine inspirată din natură. Atât este suficient pentru a aduce vitalitate în spațiul nostru intim.
8. Artă și Natură
Orice obiect de artă care îți amintește de bucuria de fi în natură, de clipele petrecute prin păduri umbroase sau plaje pline cu soare, pus într-un loc special, vă va bucură inimă și ochiul de câte ori îl veți zări prin casă, sau la birou. Vorba aceea “arta vorbește când cuvintele nu ne sunt de ajuns”.
Sursa foto: www.pexels.com
Prin urmare, designe-ul biophilic încurajează conexiunea noastră nativă cu natura, aducând elementele sale specifice în spațiul nostru de viață. (re)Dăm spațiu naturii în spațiul nostru. Ce să mai: umpleți casa, pervazele și rafturile cu plante; transformați balconul, dintr-un spațiu de depozitare, într-o mini-grădină unde sa vă beți cafeaua dimineața; puneți masa la care luați cina, langă fereastră cu cea mai frumoasă priveliște, și bucurați-vă de fiecare dată când priviți în zare. Deschideți larg geamul, dimineața și seara, și respirați adânc. Dacă nu simțiți viață, inseamnă că orașul nu mai are Natură, și trebuie urgent să-i facem iară loc.
Sursa fotografii: www.pexels.com