Cum să fii Zen. La propriu și la figurat.
- Scris de Călin Carp
- 06 Ian 2022, 11:32
- Design Interior
- Ascultă știrea
Dormitorul este camera favorită a multora dintre noi. El este sinonim cu relaxarea, cu momente de bine, așa că este esențial să îl facem cât mai confortabil. Iar varianta Zen este una dintre cele mai linișite cu putință.
Acest stil se referă la pace, puritate și seninătate şi pe de altă parte transformă dormitorul într-unul cu aspect armonios şi echilibrat, fiind unul dintre cele mai elegante stiluri de decorare.
În japoneză, Zen se referă la meditație. În designul interior, reflectă echilibrul, armonia şi relaxarea. Deși Zen nu este un stil de design propriu-zis și nu vine cu o listă de reguli stricte, este adesea asociat cu minimalismul, simplitatea şi puritatea liniilor.
De altfel, principiile Zen aplicate în designul interior au crescut în popularitate și au devenit o tendință de forță.
Caracteristicile Zen
Întrucât decorul asiatic este cel care întruchipează cel mai bine spiritul Zen, trebuie să se pună accent pe punctele forte ale decorului asiatic, cum ar fi copăcei Bonsai, statui Buddha sau cadre din lemn sculptate de o ambianță liniștitoare perfectă. Se ştie că albul a fost întotdeauna un simbol al purității, compasiunii, calmului şi păcii. Deci, de la podea la tavan, inclusiv mobilier, toate nuanţele de alb, cum ar fi crem neutru, nor, sidef, lapte sau perlă, sunt combinate pentru a crea o atmosferă plăcută de bunăstare şi prospeţime.
Folosiţi tot ceea ce este verde: plante, accesorii, elemente decorative, perdele sau covoare.
Câteva elemente și accesorii sunt suficiente pentru a crea un loc liniștit în care vă va fi foarte uşor să vă destindeţi.
Sanctuarul tău
Vrei liniște? Atenție, puteți înnăbuși orice sunet provenind din alte surse prin suspendarea unor rafturi pe care să le căptuşiţi cu cărţi. Cărțile vor absorbi o mare parte din zgomot. Adepţii Zen spun că “toate zgomotele sunt zgomotele lui Buddha”, așa că zgomotele care mai răzbat n-au cum să vă schimbe starea de bine.
2. Fără ecrane albastre
TV, telefonul mobil, calculatorul etc. – emit poluare electromagnetică chiar și atunci când sunt în modul stand-by sau oprite. Aceasta poate perturba somnul și blochează producția de melatonină. Cel mai bine ar fi să mutaţi toate aceste aparate într-o altă cameră şi să păstraţi doar un ceas cu alarmă (atenţie, nu unul care ticăie). În plus, electronicele nu se integrează într-un decor Zen. N-ar fi rău nici să ascundeţi toate firele și cablurile care ar putea denatura atmosfera senină obținută.
3. Fără griji în dormitor
În schimb, puteţi alcătui o listă cu lucrurile pe care trebuie să le faceţi a doua zi. Această listă vă va ajuta să vă clarificaţi ideile și să evitați stresul inutil în momentul în care doriți să adormiţi.
4. Relaxare la maximum
O baie cu sare de mare, la o temperatură de 35° C, nu numai că vă va destinde, întrucât apa calda încurajează relaxarea fizică, dar sarea de mare va penetra bariera pielii, vă va stimula sistemul circulator și vă va relaxa mușchii obosiți. Abia apoi intrați în dormitor.
5. Un pic de meditaţie
Meditația chiar este indicată într-un dormitor Zen. Se poat adăuga și 5 minute de masaj chiar în spatele lobului urechii, ceea ce vă va stimula pleoapele.
6. Ordine înainte de toate
Puneţi deoparte telefonul, jurnalul, jucăriile copiilor sau medicamentele şi păstrați numai lucrurile care sunt esențiale pentru somn și odihnă: o carte, o cremă hidratantă, o fotografie, un pahar cu apă. Cu cât mai puţine lucruri lângă pat, cu atât mai puţine distrageri.
7. Excludeți căldura excesivă
Chiar și în timpul iernii, temperatura mai scăzută din cameră este benefică pentru un somn odihnitor, decât dacă menţineţi prea cald.
8. O poziție Zen
Întins pe o parte este cea mai bună poziţie, atât pentru un somn bun cât și pentru digestie. Poziţia culcat pe burtă poate inhiba respirația și pune presiune pe regiunea stomacului.
9. E nevoie de culori
Un Zen inspirat din natură mai poate avea, în afară de verde, şi culoarea pământului, culori naturale, în tonuri moi, cum ar fi alb, gri, nuanţe de bej sau roz, care au puterea de a induce un sentiment de relaxare şi calm. Paleta cromatică specifică este bazată pe culori calde, neutre, de pământ sau de apă. Cele mai potrivite sunt tonurile de crem, verde pal sau bleu ciel.
10. Pardoseala Zen
Piesa de bază într-un dormitor Zen este pardoseala, parchetul sau cea din lemn masiv fiind întotdeauna o alegere sigură. Pardoselile sau un perete din bambus asociate cu țesături colorate vor crea cu siguranţă atmosfera propusă.
Foto: pexels.com