56 mp de inspirație

56 mp de inspirație
56mp de inspirație
56mp de inspirație
56mp de inspirație
56mp de inspirație

Arta, filmul, moda și călătoriile pe perioade lungi, sunt pasiunile tinerei proprietare a unui apartament de 56mp din Hong Kong, pasiuni reflectate și în amenajarea noii sale locuințe.

Pentru a-și renova apartamentul a apelat la echipa de arhitecți HIR studio. Își dorea un loc care, atunci când locuiește în Hong Kong, să fie pe de o parte birou și pe de altă parte să-i permită o viață liniștită într-un spațiu echilibrat. Ca răspuns la nevoile sale, arhitecții au venit cu un proiect inspirat din conceptul japonez cunoscut ca ‘mono no aware’ care poate fi tradus ca „empatie față de lucruri” sau „sensibilitate la efemer”.

Aceștia au propus materiale tactile alese să „îmbătrânească” frumos, într-o paletă de culori elegante, naturale. Obiecte și texturi de lemn vechi, pardoseli de pietre dure, paravane din împletituri de ratan, structuri de fier patinat, completate cu tencuieli intenționat finisate brut.

Punând în valoare procesul de îmbătrânire a obiectelor, echipa de design a dorit să inducă o stare de liniște și echilibru. „frumusețea delicată a unui spațiu este în continuă transformare, amintind proprietarului succesiunea de momente efemere pe care le trăiește acum, din care unele le va păstra ca amintiri, la fel ca urmele lăsate în urmă de timp.”

Pentru a maximiza spațiul, s-a renunțat la un hol și un dormitor. Dormitorul este despărțit de camera de zi cu ajutorul unui perete mobil din șipci de lemn de nuc, care permite atât intimitate cât și crearea unui spațiu deschis, în funcție de nevoi. De asemnea, antreul este separat de living printr-un perete de ratan, care permite vizibilitate dintr-un spațiu în altul și dă impresia de spațiu.

Punctul central al camerei de zi este o masă de lemn de kauri – un copac din familia coniferelor, extrem de apreciat de industria de mobilier. Lemnul este cu atât mai valoros cu cât este mai vechi, iar în cazul de față blatul privine de la un copac de 1000 de ani care a fost păstrat natural în mlaștinile din Noua Zeelandă.

Livingul este gândit multifuncțional ca spațiu de lucru, lectură, relaxare și socializare. Elementele cheie sunt tâmplăria din lemn de nuc, etajerele din fier forjat, tencuiala venetiană și pardoseala industrială de beton. Iar acestea se regăsesc și în dormitor, creând astfel un spațiu unitar.

Sursă info și foto: designboom.com

Comenteaza