Video Casa Magazin: ultima fabrică de sobe din teracotă

Casa Magazin: ultima fabrică de sobe din teracotă

Chiar dacă sistemele de încălzire a locuințelor s-au schimbat, prezența unei sobe sau a unui șemineu din cahle pictate, conferă un șarm aparte interioarelor. În ciuda noilor tehnologii, ultima fabrică de teracotă din  România se încăpățânează să supraviețuiască.

 

Cahlele din teracotă sunt piese ceramice utilizate pentru zidirea parții exterioare a sobelor.  La Medias se mai produc astfel de bijuterii dupa aceleasi retete si tehnologii vechi de peste 100 de ani.  Procesul este in mare parte manual si incepe cu pregatirea bucatilor de lut.

 

Placa din teracotă se obține tradițional prin presarea bulgărului de lut într-o matriță din lemn moale, împodobită cu motive decorative reliefate. Aceeași tehnică este folosită și în present,  matrița fiind sculptată manual în ipsos de un artist plastic și reprodusă apoi în serie pentru fiecare turnător.

Indiferent de modelul cahlelor, ca sunt in serie sau  unicat, acestea sunt picatate manual.

După glazurare cahlele merg către ardere pentru a fi finisate in acelasi cuptor care functioneaza din 1906. Timpul de ardere este de 24 de ore, urmat de perioada de răcire în cuptor de încă 24 de ore .

Desi fabrica utilizeaza aceleasi retete si procedee ca la inceputul secolului exista totusi un al doilea cuptor cu tehnologie noua.

Sobele sau semineele din teracota picatata cu siguranta aduc aminte de frumusetea interioarelor din conacele boieresti de alta data. In prezent pasionatii de design interior readuc acest sarm clasic si in contemporan, utilizand cahlele  pictate maual si altfel.

 

 

 

 

 

 

Comenteaza