Foto Vopseluri sănătoase

Vopseluri  sănătoase
| Foto: www.pexel.com
Vopseluri  sănătoase
Vopseluri  sănătoase

La nivel global există în prezent tendința tot mai conturată de a înlocui vopselele pe bază de solvent cu cele pe bază de apă sau chiar fără solvent. În medie peste jumătate din vopselele care se găsesc pe piață sunt pe baza de solvenți din produse petrochimice. Vopselele naturale sunt mult mai puțin periculoase atât pentru natură, cât și pentru oameni.

 

Ce conțin vopselele?

Vopselele sunt făcute din: pigmenți, solvenți (diluanți care mențin vopseaua lichidă), liant sau răsină pentru întărirea vopselei, diferiți aditivi care le îmbunătățesc caracteristicile și COV – compuși organici volatili.

De ce acceptăm compușii organici volatili în vopselele noastre? Sunt cu adevărat necesari? Producătorii au adăugat COV la vopsea pentru a reduce timpul de uscare. De asemenea, au fost adăugați pentru a evita înghețarea vopselei la transport, fapt care poate fi evitat prin utilizarea camioanelor izolate.

Probabil ați remarcat cum miroase în casă câteva săptămâni după ce ați vopsit.

Când vopseaua se usucă, mirosul va dispărea în decurs de o săptămână, dar toxinele din vopsea vor continua să se descarce timp de câțiva ani după vopsire. S-a estimat că mai puțin de 50% din COV-urile din vopselele de latex (după ce au fost aplicate pe o suprafață) sunt eliberate în primul an. Vopseaua din latex continuă să elibereze COV-uri timp de cel puțin 3-5 ani după aplicare.

Vopselele cu procent scăzut de COV (între 25% și 60% mai puțini compuși organici volatili) nu sunt nici ele în totalitate sigure. Nu există standarde care să definească un procent fără riscuri.

Vopselele zero COV sunt mai scumpe, dar reduc riscurile atât în timpul aplicării, cât și ulterior, pentru viitorii locatari. Atunci când alegeți zero COV țineți cont și de faptul că pigmenții care sunt adăugați pentru culoarea vopselei conțin adesea și COV. Asigurați-vă că știți ce cumparați și va fi o investiție care merită!

O mulțime de produse au eticheta „Eco” pe ele, dar nu sunt încă în totalitate ecologice. Este important să cercetați fiecare produs înainte de a-l cumpăra. Mai ales atunci când poate implica riscuri pentru sănătate și adăugarea de contaminanți în casa.

O alternativă uneori chiar mai ieftină la vopseaua zero COV este vopseaua din lapte.

Vopseaua din lapte este complet fără riscuri pentru bebeluși, copii și femei însărcinate. Este de asemenea, recomandabilă pentru persoanele cu sensibilități chimice. Creează un aspect rustic și poate fi mai ieftină decât vopseaua zero COV.

Vopseaua din lapte este disponibilă sub formă de pulbere și pentru a o folosi trebuie să o amestecăm cu apă. De obicei se cere aplicarea unui agent de lipire înainte de vopsire. Necesită mai multă muncă și nu oferă o foarte largă paletă de culori, dar este complet netoxică. Din păcate nu este ușor de găsit, s-ar putea să fie necesar să o comandați online.

Comenteaza