Exclusiv Când natura ajută natura

Când natura ajută natura
Când natura ajută natura
Când natura ajută natura
Când natura ajută natura

Metalele grele, produsele petrochimice și diferitele tipuri de pesticide sunt inevitabil prezente în natură, în curțile și grădinile noastre. Fără a se ține seama de efectele lor dăunătoare, utilizarea lor este în creștere. Din fericire există tehnici prin care poaluarea poate fi redusă și chiar eliminată.

 

 

Bioremedierea este o tehnică durabilă care curăță locurile contaminate de agenții poluanți, transformându-i în substanțe ecologice.

Bioremedierea implică plante, microbi, ciuperci și diferiți factori fizici și chimici. Poate detoxifica o gamă largă de poluanți organici și anorganici, cum ar fi metalele grele și diferite tipuri de pesticide și erbicide. Utilizarea microbilor în acest scop este cea mai obișnuită practică, deoarece aceștia pot fi folosiți oriunde, sunt prietenoși cu mediul și nu dăunează.

Mai populară, pentru ca este la îndemana oricui, este fitoremedierea.

Fitoremedierea înseamna readucerea mediului în echilibru prin utilizarea plantelor pentru a purifica aerul, solul și apa. Plantele absorb și elimină în mod natural contaminanții. De exemplu, un număr mare de specii de plante pot absorbi compușii organici volatili (COV) din aer și din casele noastre.

Este adevarăt că, spre deosebire de microorganisme, plantele funcționează cel mai bine acolo unde nivelurile de contaminanți sunt scăzute, deoarece concentrațiile mari pot limita creșterea plantelor iar procesul de curățare poate dura foarte mult.

Dacă doriți să încercați fitoremedierea, procesul începe cu o scurtă cercetare (pe internet) pentru a identifica cele mai eficiente plante (autohtone) pentru problema de sol, apă sau aer pe care doriți să o ameliorați.

După ce au fost plantate, “remediile verzi” vor ajuta la curățarea contaminanților până la adâncimea la care le ajung rădăcinile, prin: • depozitarea contaminanților în rădăcini, tulpini sau frunze. • transformarea acestor substanțe nocive în substanțe chimice mai puțin dăunătoare, printr-un proces care se desfășoară în întreaga plantă, dar mai frecvent, în zona rădăcinii. • transformarea poluanților în vapori (netoxici), care sunt eliberați în aer. • Atașarea (lipirea) contaminanților pe rădăcini, unde „microbii” (cum ar fi bacteriile) care trăiesc în sol descompun contaminanții în substanțe chimice mai puțin dăunătoare.

Fitoremedierea este adesea utilizată pentru „control hidraulic” - încetinirea mișcării apelor subterane contaminate. Copacii acționează ca o pompă, atrăgând apele subterane prin rădăcini și reducând astfel mișcarea apelor subterane contaminate către zonele curate din afara amplasamentului poluat.

Într-o lume din ce în ce mai urbanizată, ridicând pereți și acoperișuri verzi, care prin frumusesțea lor ne vor aduce buna dispoziție, într-un mod nevazut, vom câștiga un aer mai sănătos, apa și solul mai curate.

 

Comenteaza