Vă numărați printre cei care iubesc să amprenteze și să realizeze de la A la Z diverse proiecte? Atunci știți câtă bucurie aduce și cât de importantă este culoarea și că nu de puține ori nu găsim exact vopseaua sau nuanța ce ne-o dorim pentru a personaliza și aduce în realitate ce ne-am imaginat când vine vorba de DIY.
Dacă aveți timp și sunteți pasionați, vă puteți prepara acasă propria vopsea fără compuși organici volatili sau alți compuși chimici mai puțin prietenoși cu mediul și cu sănătatea noastră. Pigmenții și texturile naturale ale pământului aduc căldură casei, iar aerul este mult mai curat și mai proaspăt.
Rețetă pentru vopseaua cu lapte
Ingrediente: 5 părți de brânză de vaci, 1 parte de var hidratat și pigment natural
Metodă
1. Într-o găleată amestecați varul cu apă până obțineți o pastă.
2. Adăugați brânză de vaci și amestecați-o. Lăsați-o să stea câteva ore.
3. Alegeți un pigment de culoare sub formă de pulbere (rezistent la var) pentru a-l adăuga la pasta.
4. Adăugați apă dacă vopseaua pare prea groasă sau lapte praf degresat dacă este prea subțire.
5. Dacă doriți o vopsea fină, filtrați-o printr-o cârpă de nailon.
Rețetă pentru vopsea naturală din făină
Ingrediente: Făină, Borax. pigmenți naturali de pământ (culoare) și nisip fin (opțional - oferă un aspect mai grunjos)
Metodă
1. Se amestecă 2 căni de apă rece cu 1 cană de făină. Odată amestecate, adăugați 6 căni de apă clocotită. Se amestecă până când pasta se îngroașă.
2. Într-o găleată amestecați pasta de făină cu pigmentul colorant.
3. Adăugați nisip (opțional) - Nisipul va oferi zidului un aspect mai grosier la atingere. Dacă intenționați să folosiți nisipul, utilizați o pensulă în locul rolei pentru a aplica vopseaua.
Pigmenții naturali au de obicei calități diferite și fiecare va absorbi umezeala la viteze diferite. Luați drept ghid proporțiile de mai sus.
Vopseaua de casă după ce se usucă va avea o culoare mult mai deschisă decăt în găleată. Înainte de a vopsi întrega cameră, începeți prin a aplica o probă pe perete și lăsați vopseaua să se usuce pentru a vă asigura că este nuanța potrivită a culorii alese. De asemenea, nu adăugați niciun alb până când nu ați făcut testul, deoarece s-ar putea ca vopseaua să fie deja suficient de deschisă odată uscată.
Dacă doriți să vă ușurați munca, puteți folosi un mixer pentru amestecarea vopselei.
În general, înainte de a aplica vopseaua preparată în casă, este recomandat să îndepărtați vechea vopsea. Decapantele au acțiune rapidă și sunt foarte tentante pentru că sunt ușor de utilizat. Citiți cu atenție toate etichetele și purtați măsurile de siguranță prescrise, deoarece conțin diclormetan (un cancerigen cunoscut). Efectele secundare ale inhalării acestei substanțe chimice sunt greață, dureri de cap, oboseală și amețeli.
Dacă vă ingrijorează de vopseaua originală pe baza de plumb, nu vă stresați prea mult. Vopsiți peste aceasta cu o alta vopsea fără plumb. Aceasta va sigila vopseaua de plumb dedesubt. Nu încercați să eliminați singuri stratul de vopsea pe baza de plumb, deoarece poate prezenta un risc mai mare pentru sănătate.
Nu putem să nu menționam în final traditionalul var - un excelent înlocuitor natural pentru vopsea. Este un amestec de var stins pur și apă. La fel ca toate celelalte vopsele de casă, este destul de laborios, dar complet sigur și ecologic.
Foto: pexels.com