Exclusiv Case mici. Bucurii mari.

Case mici. Bucurii mari.
Case mici. Bucurii mari.
Case mici. Bucurii mari.
Case mici. Bucurii mari.
Case mici. Bucurii mari.

După ce ani de zile oamenii au visat la case spațioase, cu multe camere și nu se știe câte bai, s-a învârtit roata și noua generație prefera să-și îndrepte atenția spre locuințe micuțe, în care au asigurat strictul necesar.

Principalul motiv este exemplul părinților, care pentru a-și permite o casă au apelat de obicei la credite pe viață. Credite extrem de greu de plătit, în contextul problemelor economice cu care se confruntă mai toate țările lumii. Așa că nu e de mirare că tânără generație a învățat rapid ce implică o casă mare din toate punctele de vedere, și s-a îndreptat spre polul opus.

Pentru unii poate, o casa mică nu pare o opțiune bună, dar la o analiză detaliata însă, casele mici au multe avantaje.

1. Spații mici. Locații spectaculoase.

Pentru o casă mică e loc oriunde. Cu o amprentă mică la sol nu este nevoie de mult teren pentru locuința mult visată. În contextul urban asta este un mare avantaj, terenurile fiind în general scumpe și limitate. Oricum, uneori, cel mai mult costă terenul pe care urmează să fie construită o casă.

În schimb, dacă visezi o viață într-o zonă rurală sau chiar off-grid, atunci lucrurile se schimbă radical. Pe lângă avantajul de a avea casa ta la costuri accesibile, marele beneficiu este frumusețea locului în care va fi amplasata. Pe lângă asta, materialele pentru construcție pot fi chiar de pe teren, reducând și mai mult cheltuielile, dar despre asta vom vorbi și mai târziu.

2. Costuri de proiect proporționale cu dimensiunea

Tariful arhitecților și al proiectanților este calculat în funcție de numărul de ore pe care îl estimează ca fiind necesar pentru realizarea proiectului, sau în funcție de suprafața casei ce urmează să fie desenată. Se negociază, dar evident una este să realizezi un proiect pentru o casa de 500 m2 și alta pentru 50 m2.

Un alt avantaj al acestei etape este acela că proiectele sunt mai creative și adaptate la nevoile reale ale beneficiarilor, decât în cazul unor case mari. Nu este de mirare că cel mai adesea aceștia sunt artiști, muzicieni, scriitori sau alte persoane cu meserii creative. Cumva acest tip de locuințe sunt destinate acestui tip de oameni liberi.

3. Cheltuieli muuuult mai mici cu construcția în sine

De la fundație până la ultimele finisaje, construirea unei case poate fi un proces complicat care implică echipe mari de muncitori și specialiști, deseori extrem de scumpe.

În cazul căsuțelor lucrurile stau altfel, deoarece acestea se pot face în regim propriu, clar cu echipe restrânse, uneori chiar cu o clacă ca pe vremuri.

Dar mai sunt câteva elemente care reduc costurile. Cea mai evidentă este cantitatea mai redusă de materiale necesare, indiferent că vorbim de ciment, cărămizi, lemn, vopseluri. Tot. Prin urmare costul cu materialele și pentru transportul acestora la locație este mai mic, și poate fi chiar eliminat dacă se folosesc materiale disponibile pe proprietate sau în împrejurimi.

Dimensiunile reduse vin la pachet și cu structuri mai simple de rezistență. Nu vorbim de case fragile, că nu este cazul, ci de faptul că nu este necesară o structură ramforsata și complicată.

Și nu sunt necesare nici utilaje și echipamente costisitoare, a căror chirie încarcă mult factura unei construcții. Și dacă chiar e nevoie de vreun buldozer sau mini-macara, timpul de inchirire este redus, pentru că termen de execuție a unei case de mici dimensiuni este evident mai scurt decât a suratelor mai mari.

Toate astea la un loc permit beneficiarului să învestească în calitatea finisajelor, în decorațiuni unice artizanale sau în alte elemente care sporesc confortul casei.

4. Mic nu înseamnă ieftin. Înseamnă eficient.

Personal am crescut auzind deseori vorba “la o casă treaba nu se termină vreodată”. Asta implică timp și bani. Pentru mobila, pentru întreținere, pentru încălzire, pentru curent, pentru apa, pentru reparații. În cazul caselor mici, toate acestea sunt la un nivel mai scăzut. Și asta le face ușor de întreținut, lăsând timpul și banii pentru alte vise de împlinit.

5. Sustenabilitatea proiectelor de mici dimensiuni

Câteva din elementele de mai sus, privite din acest punct de vedere, clasează automat casele mici ca fiind prietenoase cu mediul: amprenta la sol, cantitatea de materiale folosite, consumul de energie necesară pentru aclimatizare.

Însă dacă beneficiarul este preocupat de acest aspect al sustenabilitatii, atunci se pot adaugă și elemente care să reducă amprenta de carbon a locuinței, cum ar fi realizarea ei din materiale reciclate sau asigurarea energiei electrice din surse regenerabile proprii.

6. Bucurii mari

Poate este dificil să “ai locul tău de tihnă” într-o casă mică în care trăiesc multe persoane. Și uneori e nevoie de liniște și autoizolare. Cum la fel de provocator este să chemi toată gașca de prieteni și să dai o petrecere pe cinste. Ambele situații pot fi rezolvate cu un spațiul amenajat special în exterior. La urma urmei, casele mici au aerul de “acasă”. Cumva provoacă pe cei care locuiesc în ele la interacțiune și comunicare. În plus, îi determină pe aceștia să-și extindă activitățiile în exterior, punându-i în comuniune cu natura și comunitatea în care trăiesc.

Spațiul de depozitare este clar limitat, și poți crede ca acest tip de locuinte nu sunt potrivite pentru colecționari de pantofi, haine sau CD-uri. Spațiul redus îi provoacă să fie creativi, să se limiteze la strictul necesar, să fie echilibrați și deloc risipitori, permițându-le în schimb să învestească resurse în călătorii sau alte proiecte personale.

 



Comenteaza