Casa policarbonat: chiar și eu o pot face

Cea mai interesantă și una dintre primele expuse este Casa Policarbonat din Guanaqueros, Chile. Aceasta este o construcţie mică, cu o suprafaţă de 30 de metri pătraţi, poziţionată lângă o casă mai mare de vacanţă de pe coasta oraşului.

Beneficiarul închiriază cele două case, având o afacere mică de familie. Datorită acestui fapt, bugetul construcţiei a fost stabilit la 365$ per metru pătrat.

Arhitectul Alejandro Soffia a recurs la designul low tech pe care îl experimentează în căutarea soluţiilor pentru principala lui provocare profesională: să proiecteze un design eficient cu puţini bani.

Şi în cazul proiectului Casei Policarbonat, arhitectul a colaborat cu un singur tâmplar, folosind tehnicile pe care acesta le cunoştea, asimilând toate condiţiile de la începutul procesului de proiectare.

A existat şi o provocare la locul faptei: casa deja existentă, plus un alt volum cu suprafaţa de 9 mp, anexat acesteia. Spaţiul îngust şi orientarea terenului indicau lipsa luminii naturale în noua construcţie. Din acest motiv arhitectul a creat o curte, ca un laminator, în spațiu mic existent, poziţionat între cele două încăperi ale casei, şi un perete lung din policarbonat ce separă casa nouă de cea existentă şi generează în plan un spaţiu de acces de 90 cm între cele două ”construcții”. Aceste două intervenţii au asigurat accesul luminii natural.

Peretele alb din policarbonat a dat numele casei. Semitransparența acestuia luminează atât interiorul cât şi accesul dintre cele două case.

Sistemul structural ales este cel tradiţional din lemn, cu elemente constructive standard din pin. Casa a fost construită de un singur om, un tâmplar, în doar două luni.

Foto: archdaily.com

Comenteaza