A venit toamna, ce lucrări facem în grădina de flori
- Scris de Călin Carp
- 20 Sep 2021, 09:24
- Curte & Gradina
- Ascultă știrea
Primul lucru pe care trebuie să-l faceţi este să curăţaţi grădina de uscaturi, să eliminaţi plantele care s-au trecut, pe cele uscate şi să le înlocuiţi cu plante proaspete, de sezon care pot ţine până dă zăpada.
Magazinele de specialitate se găsesc crizanteme, ochiul boului, tufănele, panseluţe, crini de toamnă, anemone, Calluna sau Erica carnea. Ați putea opta şi pentru arbuşti sempervirescenţi sau plante căţărătoare cu frunziş colorat ca: Buxus, Ilex, Euonymus, Cotoneaster, Mahonia, Hedera, Parthenocisus sau conifere pitice.
Nu uitaţi să adunaţi seminţe de la plantele pe care le aveţi în grădină, mai ales de la cele aromatice (mărar, busuioc, cimbru, salvie etc.) dar şi de la cele preferate ca: Tagetes (Crăițe), Amaranthus (Moțul curcanului), Zinnia (Cârciumărese), Celosia (Creasta cocoşului), Ageratum (Pufuleți) sau Rudbekia.
Tot acum, bulbii de dalii, begonii, tuberoze, gladiole, canna se scot din pământ, se curată, se prăfuiesc cu substanţe antifungice şi se pun la păstrare în beci până primăvara următoare când vor fi replantaţi în grădină.
Tot acum este momentul să scoateţi de la păstrare şi să plantaţi bulbii de primăvară: lalele, crocus, zambile, muscarii, anemone, narcise etc.
Puteţi semăna plante bienale: panseluţe (care înfloresc în martie – aprilie – mai), părăluțe, garoafa turcească, micşunele, clopoţei.
Jardinierele şi plantele la ghiveci trebuie adăpostite pe perioda sezonului rece (rozmarin, dafin, muscate, salvie etc.).
Ghivecele mari şi jaridinierele ce nu pot fi puse la adăpost vor fi protejate cu mai multe straturi de pături vechi, rogojini, saci din iută, iar plantele se acoperă cu material de protecţie sau glugi de paie, cetină de brad.
Dacă doriţi să semănaţi gazon o puteţi face în perioada septembrie – sfârşit de octombrie, iar dacă vremea este prielnică îi puteţi aplica şi prima tundere până la venirea zăpezii.
Dacă aveţi deja gazon, aveţi grijă să fie curăţat periodic de frunzele căzute şi resturile de iarbă rămase după cosire. Dacă nu faceţi acest lucru, gazonul se va umple de mucegaiuri.
În luna octombrie aplicaţi un îngrăşământ fără azot, special pentru perioada de iarnă.
Trandafirii urcători se curăţa de ramurile uscate, rupte, atacate de boli, se taie iar tulpinile se ancorează bine de pergola, gard, spalier astfel încât să nu fie rupte de vânturi sau viscol.Tufele de trandfiri se tund şi se muşuroiesc. Pământul din muşuroi se bătătoreşte bine şi peste el se poate face o glugă din paie dar se lasa 4-5 cm din tulpini libere, să respire.
Acum este momentul optim să plantaţi arbori, arbuşti, trandafiri sau gard viu.