Case și copaci

Case și copaci
Case și copaci
Case și copaci
Case și copaci
Case și copaci
Case și copaci
Case și copaci

Cordoba, ca orice oraș de pe planetă, se confruntă cu supra aglomerare și extindere pe orizontală, acaparând treptat zonele verzi din jurul orașului. Din fericire arhitecții argentinieni caută soluții sustenabile prin care să invadeze cât mai puțin natura, chiar să o integreze în proiectele lor. Un exemplu este un complex rezidențial, construit în 2021, care are ca protagonist central pe primul rezident al acelui spațiu, un copac de roșcov acum în vârstă de 16 ani.

Solicitarea inițială a beneficiarului a fost de a construi două locuințe duplex pe un teren de 400mp situat în suburbiile Cordobei. Studioul de arhitectură BALDIO, a venit însă cu un proiect prin care să fie construite trei locuințe, dezbvoltate pe verticală. Astfel proprietarii au acum la dispoziție trei spații pe care le pot închiria sau vinde.

Sustenabilitatea acestui proiect nu se limitează la a integra câțiva copaci. Complexul pare privit din afară o singură locuință, însă, cum spuneam, vorbim de trei locuințe fiecare amenajată în jurul unei curții interioare care are un copac ca element central. Avem deci două dintre case construite pe trei nivele. Acestea au la parter o cameră generoasă cu destinație hibridă în funcție de nevoi (birou, zonă de relaxare sau de studiu pentru copii), curte interioară - cu o zonă de barbeque, baie și spălătorie. La primul nivel sunt amenajate spațiile comune (bucătăria, zona de luat masa și sufrageria), acesta fiind legat prin balcoane mari și înalte, scări și pasarele de zonele private de la etajul doi (dormitoarele și băile).

Cea de a treia casă fiind dezvoltată pe doar două nivele, concentrează la parter facilități similare cu cele desfășurate pe două nivele la primele case, iar la primul etaj dormitoare cu băi. În curtea interioară a acestei case se află și roșcovul vedetă a proiectului.

Casele au fost construite modular pe structură de grinzi și stâlpi de beton, având pereți exteriori dublii, în sensul că primul perete este format din framuri de plasă care oferă o trecere graduală de la exterior la interior. Privit din stradă, complexul are un aspect brut semiindustrial – ușor de întreținut, în timp ce la interior finisajele sunt realizate în culori neutre (alb, gri), cu bârne de lemn ce dau căldură și intimitate.

Pentru a asigura confort într-o climă ecuatorială, s-au creat sisteme de aerisire pasive, evitându-se astfel tehnologii scumpe și complexe. S-a ținut cont de orientarea casei, așezându-se la Nord spațiile ce se doresc mai răcoroase și la Sud cele care au nevoie de lumină și căldură. Curțiile înterioare joacă și un rol termic, împreună cu balcoanele care asigură o trecere blândă de la exterior la interior.

Foto: Gonzalo Viramonte

Comenteaza