Video Grădini și alei prietenoase cu mediul înconjurător

Grădini și alei prietenoase cu mediul înconjurător
| Foto: sursa foto: www.pixabay.com
Materiale eco-friendly ( VI)
Materiale eco-friendly ( VI)
Materiale eco-friendly ( VI)
Materiale eco-friendly ( VI)

Imaginați-vă orice alee din parc, reamenajată astfel încât să permită plantelor să crească dar și omeniilor să se plimbe pe alei curate. Materialele de mai jos sunt folosite la stratul superior a unor căi de acces, și permit amenajări organice pentru suprafețe de trafic mediu sau intens.

Închei această serie de articole cu câteva soluții de finisare organică a suprafețelor de tranziție. Integrarea naturii în peisajul urban, public sau privat, ar reduce impactul soarelui în zilele toride de vară și ar reduce impactul poluării din orice comunitate, indiferent de dimensiunea sau tipul său. Pentru că în general avem de a face cu suprafețe care înmagazinează și radiază căldură (metal, sticlă, beton și asfalt), plus metalele grele din atmosferă, toate contribuind la încălzirea aerului până la limite greu suportate de organismele vii. Vorbim adesea doar de oameni, sau de animalele de casă, dar să nu uităm și fauna semi-sălbatică a unei localități. Dacă ai ochi pentru ce se întâmplă în jur, orașul e plin de viață. Crescând suprafețele verzi, contrabalansăm modul în care s-a dezvoltat până acum spațiul urban.

Grasscrete

Nu e nimic altceva decât o cărămidă din beton, care este perforată, forma sa permițiând amenajări modulare de alei, cărări, trotuare sau locuri de parcare. Permite drenajul apei și crează zone verzi lăsând flora să crească în spațiile lăsate intenționat goale. În funcție de cât de ‘înverzită’ se dorește aria de amenajat, și de destinația sa finală, există mai multe tipuri de cărămizi. Se poate utiliza inclusiv pentru zone intens circulate, evident cu cât traficul este mai intens, cu atât amenajarea are mai multe straturi inferioare de susținere și drenaj.

Pavaje permeabile

Sunt făcute dintr-un material special rezistent la trafic mediu, care exact pe modelul paternului fagurelui de albină, se umple cu pământ amestecat cu semințe. Este un produs durabil, și ușor, care permite printre altele stabilizarea unor terenuri în alunecare, fiind flexibil dar și rezistent la compresie.

Pavelele permeabile prezintă avantajul că sunt ușor de montat, totul fiind conceput ca un proiect DIY. Permit crearea de spații de plimbare printre copaci și materialul din care sunt făcute este rezistent la acizi, sare sau benzină, putând fi folosite și la drumuri mai puțin circulate. A fost gândit pentru uz rezidențial, însă s-a comportat foart bine când a fost utilizat pentru drumurile de acces din cartierele rezidențiale.

Betonul permeabil

 

 


Folosit inițial la amenajări pietonale, acest tip de beton are lăsate intenționat niște canale de scurgere. Sunt foarte mici aceste canale, și nu dau posibilitate nici unui fir de iarba să crească, însă permit drenajul apei sau a altor lichide. Este un material de calitate, cu costuri mai mari de amenajare și întreținere, însă este durabil și faptul că lasă fluidele să treacă îl face apreciat pentru zonele urbane intens folosite. Cum ar fi parcările, aleile din parcuri sau cele dintre blocuri, precum și zonele comerciale.

 

Comenteaza