2,2 miliarde de euro pentru renovarea clădirilor României

2,2 miliarde de euro pentru renovarea clădirilor României
| Foto: www.pexel.com- Adi Coco
2,2 miliarde de euro pentru renovarea clădirilor României
2,2 miliarde de euro pentru renovarea clădirilor României
2,2 miliarde de euro pentru renovarea clădirilor României

În fine,  o veste ceva mai bună din partea guvernului. Executivul a alocat un buget de 2,2 miliarde de euro pentru renovarea clădirilor prin PNRR.

Aceste fonduri, care trebuie cheltuite până în 2026, reprezintă o oportunitate foarte mare pentru a avea clădiri cu un consum mai eficient de energie, mai sănătoase şi mai rezistente în faţa schimbărilor climatice, ne spun specialiștii.

Totuşi, tot specialiștii spun că, pentru cheltuirea optimă a acestora, este nevoie urgent de un plan pentru alocarea fondurilor, de corectare a problemelor legislative, de instruire a forţei de muncă pentru adaptarea la noile standarde obligatorii de clădiri cu consum de energie aproape zero, de organizare şi de o colaborare instituţională fără precedent.

România eficientă

"Valul renovării reprezintă o mare oportunitate. Este momentul să rezolvăm o serie de probleme adunate de ani - cum sunt cele legate de companiile de servicii energetice (ESCO), de a atrage capital privat în sector, până la o serie de aspecte legislative care trebuie corectate. Pe partea de finanţare, ar fi inteligent să renunţăm la această abordare comodă, dar păguboasă, de a acorda granturi 100%, fără co-participarea proprietarului. Este o practică pe care nu o mai regăsim în niciun stat membru. Aşa cum punem eticheta smart pe clădiri, e momentul să fim smart în deciziile de politici publice privind modul de cheltuire a banilor", a declarat Radu Dudău, coordonator al proiectului România Eficientă.

Bugetul total propus pentru Valul Renovării este de 2,2 miliarde de euro, din granturi şi împrumuturi. Conform datelor publicate de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, regula stabilită prin propunerea de Regulament este ca 70% din granturi să fie angajate până la finalul anului 2022, termenul limită pentru accesarea diferenţei de 30% din granturi fiind 31 decembrie 2023. În plus, plăţile pentru proiectele care vor fi incluse în programele naţionale de redresare şi rezilienţă trebuie făcute până în decembrie 2026.

 

 

Comenteaza