Video Elche, un oraș ce privește spre viitor

Elche, un oraș ce privește spre viitor

Situat în provincia Alicante, Elche este al treilea din Comunitatea Valencia, după Alicante și Valencia, având o populaţie permanentă de aproximativ 230.000 locuitori. 

Orașul este așezat între palmieri și aproape de plaje cu nisipuri aurii, cu o climă specifică dar și cu autorități locale dornice să dezvolte localitatea în armonie cu mediul înconjurător. Acesta este motivul pentru care am ales să vizităm Elche, vrând să aflăm mai multe despre modul prin care ibericii au reușit să transforme localitatea într-una dintre cele mai sustenabile din Europa.

Ne-a răspuns cu amabilitate la întrebări Jose Vincente Candela, funcționar în departamentul de urbanism al Primăriei Elche. Acesta a subliniat că orașul are o serie de particularități, iar autoritățile fac tot posibilul să le pună în valoare: În afară de climă, alte aspecte sunt multele zone verzi care sunt printre cele mai frumoase, și cele trei monumente de patrimoniu Unesco.

Pădurile de palmieri au adus orașului renume mondial, fiind parte din patrimoniul Unesco. Dar în paralel, autoritățiile au aplicat mai multe măsuri menite să îmbunătățească calitatea vieții în comunitate. Astfel, au fost realizate numeroase investiții în infrastructură și transport, iar clădirile publice au fost renovate și dotate cu panouri solare tocmai pentru a scădea cât mai mult emisiile de carbon.

Cu o investiție de aproape 30 de milioane de euro, Elche își propune ca până în 2030 să devină primul oraș verde din Europa. Planul de dezvoltare are ca focus trei direcții: îmbunătățirea calității vieții, investiții în noile tehnologii și dezvoltarea economică și urbanistică durabilă.

“Avem un plan care trebuie să îmbunatatească infrastructura orașului, pentru că dezvoltăm un parc industrial în stilul Silicon Valey, pe care il construim aici în special pentru companiile care se ocupă cu tehnologie și pe care dorim să le atragem”, ne-a mai declarat Jose Vincente Candela.

În vizita noastră la Elche l-am avut ca și ghid pe Laurențiu Stan, un investitor real estate de origine română. El cunoaște foarte bine piața imobiliară și ne-a dat câteva indici despre oportunitățiile locale: Elche este considerat un oras mai atractiv pentru locuire decât capitala provinciei, Alicante. Acesta oferă mai multe oportunități de lucru prin amplasarea pe teritoriul său al parcului impresariar, a aeroportului internațional, a campusului universitar, a poligonului industrial, cât și a multor plantații limitrofe.

Localitatea are avantajul apropierii de două aeroporturi internaţionale, cel din Alicante aflându-se la doar 9 kilometri, iar cel al regiunii Murcia la 64 kilometri. Dispune de doisprezece kilometri de plaje aurii aflate la un sfert de oră de mers cu maşina de centrul oraşul, lucru care il face o destinaţie atractivă pentru cei care vor să investească în real estate.

 

Pe lângă faimoasele plaje și păduri de palmieri, orașul a primit numeroase premii pentru modul în care a reușit să amenajeze albia râului Vinalopo. Rezultatul este o reţea de poduri şi alei pietonale, care permit accesul în diferitele cartiere aflate de o parte şi de alta a râului, conectand locuitorii oraşului cu spaţiul verde de pe cele două maluri.

Dar mai multe despre cultura locativă a localnicilor, despre politicile urbane ale autoritățiilor și soluțiile arhitecturale găsite pentru a integra orașul în natură , puteți afla urmărind integral materialul realizat pentru Casa Magazin.

Comenteaza